10 savjeta na putu uspjeha

Dr. Norman Vincent Peale, znameniti je autor trideset četiriju knjiga, istaknuti motivacijski govornik.

Njegove poruke svakoga mjeseca nadahnjuju više od milijun čitatelja časopisa Plus: The Magazine of Positive Thinking. Njegova najpoznatija knjiga, „Moć pozitivnog mišljenja“, prodana je u više od 15 milijuna primjeraka i prevedena je na četrdeset jezika.

Fokusiraj se na danas

Ne nosi sutra sa sobom u krevet. Isplaniraj svoje aktivnosti i uradi sve što možeš danas, bez odgađanja.

Nemoj nositi svijet na svojim plećima

Riješi se fiks-ideje da si Atlas koji nosi svijet na svojim plećima. Zemlja će se i bez tebe nastaviti okretati. Ne doživljavaj sebe preozbiljno.

Iznenadit će te rezultat ako prepreke pogledaš direktno u oči

Prihvati da su ti prepreke na putu i učini nešto da ih otkloniš. Kad počneš da ih otklanjaš shvatit ćeš da uopćte nisu tako teške. Pronaći ćeš odgovor na pitanje kako nešto uraditi, ukoliko se prestaneš opterećivati pitanjem: ali, šta ako? Umjesto toga, počni rješavati probleme bez odgađanja.

Da bi nadišao problem moraš ga razumjeti

Razumijevanje kako stvari funkcioniraju doprinosi nadilaženju svake situacije, bez obzira kako misteriozna ili nesavladiva izgledala. Ako ne znaš kako pronaći rješenje posveti se istraživanju kako su to uspješni ljudi radili, pitaj druge, pa pronađi svoj autentični način.

Očekuj da dobiješ ono što očekuješ

Nikakve činjenice nisu toliko važne kao naš odnos prema njima, jer to određuje naš uspjeh ili neuspjeh. Način na koji razmišljaš o nečemu može te poraziti prije nego što i pokušaš da išta uradiš u vezi s tim. Preplavit ćete činjenice, jer misliš da je to tako. Stoga, vjeruj da je moguće riješiti tvoj problem. Nevjerovatne stvari se dešavaju onima koji vjeruju. Vjeruj da ćeš dobiti odgovor.

Pokušaj pronaći ljepšu stranu problema

Svaki problem ima u sebi sjeme rješenja. Ako nemaš probleme, nećeš dobiti ni sjeme rješenja. Problemi su za mozak ono što je vježba za mišiće. Oni ga učvršćuju.

Obrati pažnju na svoj riječnik

Obrati pažnju kako govoriš ukoliko želiš da razviješ stanje duhovnog mira. Počni svaki dan potvrđivanjem smirujućih i zadovoljnih osjećanja i dani će ti biti ugodni i uspješni. Nikad ne govori o porazu. Koristi riječi kao što su nada, uvjerenje, vjera, pobjeda.

Ne žuri

Da bi išao brzo, veslaj sporo. Brzina je privlačna, ali ako suviše brzo veslaš čamac ti se može prevrnuti. Korisnije je i efektivnije ići sporije, ali sigurno.

Osmisli najkorisnije navike razmišljanja

Naša sreća zavisi od navika koje naš um uzgaja. Stoga svakodnevno vježbaj sretne misli. Čovjek postaje ono o čemu najviše razmišlja. Razvij naviku sreće i život će ti postati uživanje.

Ne uči samo iz svojih grešaka

Svi smo čuli da moramo učiti na svojim greškama, ali ja mislim da je važnije da učimo na svojim uspjesima. Ako učiš samo na svojim promašajima, učit ćeš samo o greškama. Sagledaj ono što si uradio ispravno, jer je mnogo lakše ponoviti ono što te je dovelo do uspješnog rezultata.

Norman Vincent Peale

Prijatelj vašeg uspjeha