10 stvari koje bih voljela da sam znala dok su mi djeca bila mala

Mama četvero djece s ‘iskustvom’ od 14 godina, napisala je na svom blogu savjete kojih bi se novi roditelji trbali pridržavati kako bi lakše preživjeli prvu godinu.

Mama blogerica Kate nekad je bila odgajateljica u vrtiću, a danas ima neurednu kuhinju, zarasli vrt i četvero djece. Na svojoj stranici Picklebums napisala je kako je pričala s prijateljicom čije će prvo dijete uskoro napuniti godinu dana. Rekla joj je da je iscrpljena i pita se zašto bi netko bio toliko lud i imao još djece.

Kate joj je kroz smijeh odgovorila da nikad nije imala samo jedno dijete pa ne zna o čemu priča, ali da postaje lakše ili jednostavno ti postaješ bolji u majčinstvu nakon prvog puta. Shvatila je da je to njezin ‘posao’ već 12 godina i da sad ustvari zna neke trikove koji olakšavaju stvari.

Donosimo vam njenih 10 savjeta za koje je rekla da bi voljela da ih je znala dok su joj djeca bila sasvim mala:

  • Knjige o roditeljstvu nemaju sve odgovore, kao ni ‘stručnjaci’ oko vas. Vi najbolje poznajete svoje dijete.
  • Žirevi rade loše, loše stvari mašinama za pranje veša. Uvijek prije pranja provjerite džepove, osobito u jesen!
  • I to će također proći… stvarno, hoće.
  • Najbolji način kako zaštiti krevet od zapišavanja i povraćanja – ručnik, vreća za smeće, ručnik, vreća za smeće, sloj ispod sloja ispod sloja.
  • Dečki mogu piškiti na svakakvim (ponekad i groznim) mjestima. Djevojčice mogu popiškiti svoje noge, sve do stopala, dok ne savladaju savršen kut.
  • Spavanje cijelu noć, prvi koraci, hodanje, odlazak na tutu su velike zamke za usporedbu s drugom djecom ako ste roditelj prvi put… NEMOJTE TO RADITI.
  • Savladavanje umjetnosti osmijeha i nejasnog kimanja glavom je ključna – za dobronamjerne savjete, glupe komentare, natjecateljski nastrojene roditelje, ali i u situacijama kad ste jednostavno toliko umorni da se ne možete koncentrirati na slušanje što drugi govore.
  • Ima vremena…nemojte se zavaravati mišlju da morate žuriti kroz dane, uostalom nema ni smisla jer više nikad nigdje nećete doći na vrijeme.
  • Ako ste vi i vaše dijete (djeca) bili čisti kad ste izašli iz kuće, smatrajte to pobjedom. Nitko neće primijetiti tu mrlju od bebinog bljuckanja ako nosite krem majicu.
  • Bit ćete umorni. Umorniji nego što ste mogli zamisliti da je moguće, a ipak ćete sve koliko toliko dobro obavljati. Da, to je nevjerojatno.

Kate na kraju kaže da neke stvari moramo proživjeti sami i naučiti iz njih, a roditeljstvo je jedna od njih. “Bit će roditelji kakvi ćete biti. Davat ćete sve od sebe, nekad ćete se osjećati kao promašaji, većinom se na kraju dana pitajući kako ste sve to uspjeli. I to je u redu.” Samo je naglasila da ozbiljno uzmete u obzir savjet o žirevima i zaštiti kreveta.

Sanja Miler, Izvor: http://klokanica.24sata.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha