10 zakona prijateljstva

Novo sklopljeno ili dugogodišnje prijateljstvo iziskuje određeni oblik ponašanja kako bi se dugo očuvalo na životu, zato je bitno u praksi primjenjivati barem neke ovih deset zakona prijateljstva kako bi konačan rezultat bio uspješan.

Nije lako biti dobar prijatelj, no svatko uz malo truda može poboljšati svoje prijateljske vještine. A evo i kako!

Deset zakona prijateljstva:

1. Izaberi osobe s kojima dijeliš iste ili slične interese, no bitno je da ne osuđuješ svoje nove prijatelje ako nije takva situacija. Bitno je ostati otvoren prema svakome i ne biti sklon osuđivanju.

2. Postoji zlatno i svima poznato pravilo koje glasi: tretiraj ljude oko sebe na onaj način kako bi volio da tebe drugi tretiraju. Ako poštuješ druge, ostali će isto tako poštovati i tebe.

3. Bitno je na vrijeme shvatiti kako nitko nije savršen i svatko ima mane. Prihvaćenje osobe sa svim njegovim manama i vrlinama, pravi je put do kvalitetnog prijateljstva.

4. Poštuj tuđa mišljenja.

5. Potrebno je na vrijeme shvatiti kako ni tvoj najbolji prijatelj ne može biti uz tebe prisutan cijelo vrijeme. Razvij neke svoje interese koji i ne uključuju tvog prijatelja i nikako si nemoj dopustiti da budeš ljubomoran kada shvatiš da tvoj prijatelj osim tebe ima druge interese u životu.

6. Dobra komunikacija ključ je svega. Prijatelj ti ne može čitati misli. Ako te nešto tišti, a usko je vezano po pitanju prijatelja, daj mu to do znanja.

7. Nemoj dopustiti da neki vanjski faktori poput stresa naruše prijateljstvo. Dobar prijatelj će te uvijek saslušati i možda ti predložiti koji dobar savjet, no ne zaboravi da isto tako, kada se tvoj prijatelj nađe u istoj situaciji, očekuje isto od tebe.

8. Učite jedno od drugoga.

9. Ne ogovaraj prijatelje i ne širi informacije o njemu iza njegovih leđa.

10. Riječi biraj mudro, zato što ih nikada nemaš prilike povući nakon što su izrečene.

Izvor: Tportal.hr

Prijatelj vašeg uspjeha