14 dokazanih razloga zašto se zaljubljujemo u druge

Svi imamo “tip” koji želimo, ali često nama upravljaju i brojni podsvjesni razlozi kojih nismo ni svjesni. Ovo je 14 istraživanjima dokazanih razloga zašto se zaljubljujemo u druge.

1. Brinete se za okoliš
Bilo da ste aktivni u lokalnoj zajednici i pomažete u čuvanju okoliša ili samo razvrstavate smeće, briga o okolišu čini osobu toplijom i zbog toga će se drugima lakše svidjeti, piše Business Insider.

2. Igrate igru teško osvojivog

3. Sretni ste
Muškarcima se najviše sviđaju sretne žene, a najmanje kada iskazuju ponos i prkos. Kod žena je to upravo suprotno – muškarci su im najprivlačniji kada su ponosni, a najmanje zanimljivi kada su sretni. Sram je podjednako privlačan i na ženama i na muškarcima.

4. Kad ne znaju hoće li vam se svidjeti
Početna neizvjesnost najslađi je dio veze. Ako u početku zainteresirana strana nije sigurna da vam se sviđa, vjerojatno ćete se vi njoj sviđati još više.

5. Kad ličite na bivšu ili bivšeg
Svi imamo određeni tip i biramo ljude sličnog fizičkog izgleda. Kod žena je ta sklonost izraženija nego kod muškaraca. U jednom istraživanju pokazalo se da su muškarci i žene češće ocjenjivali atraktivnima ljude koji su ličili njihovom sadašnjem ili bivšem partneru.

6. Ako puno gestikulirate

7. Ako ste jako jako slični
8. Ako ste kompatibilni u tri bitne stavke:

utjecaj roditelja: odgajani ste na sličan način i dijelite iste vrijednosti i poglede na svijet

dijete u vama: pokazat će koliko vam je zabavno skupa, možete li biti spontani, je li vam partner privlačan i volite li putovati zajedno

vaše odraslo lice: možete li skupa rješavati probleme, mislite li da je druga strana razumna i bistra?

Ove tri stavke razradio je terapeut za parove Peter Pearson koji kaže da su ove tri stavke dovoljne za ocjenu kompatibilnosti.

9. Ako možete gledati jedno drugo u oči dvije minute
Gledanje u oči povećava osjećaje privlačnosti, ljubavi i strasti čak i za ljude koje vidimo prvi put u životu.

10. Ako isto reagirate na mala životna veselja
Život čine male stvari i ako ignoriramo ili negativno reagiramo na partnerova životna veselja, vjerojatno se neće osjećati dobro kraj nas. No ako se veselimo skupa s njima, i oni će biti sretni. I tako u krug.

11. Ako dobro mirišete
Hormoni reagiraju na miris ljudskog tijela. Ženama su tako u sredini ciklusa, dok su najplodnije, mirišljavi znojni muškarci.

12. Ako sličite njihovim roditeljima
To se odnosi na roditelja suprotnog spola. Psiholog David Perrett sa svojim timom otkrio je da ljude privlače osobe boje kose i očiju kao njihovi roditelji suprotnog spola.

13. Ako imate psa, pogotovo ako ste muškarac
Žene će češće smatrati muškarca dobrim dugoročnim partnerom ako saznaju da se brine za kućnog ljubimca, pogotovo psa. To im poručuje da su brižni i spremni na obaveze. Također, muškarci s psom djeluju opuštenije, pristupačnije i sretnije.

14. Ako ste jednako privlačni ili izgledate malo lošije od partnera
Većina ljudi nesvjesno bira sebi jednako privlačne partnere po pitanju izgleda. Ili nešto lošijeg izgleda. Rijetko tko bira nekoga za koga smatraju da izgleda puno bolje od njih jer se kraj njih uglavnom ne osjećaju dobro.

Marina Stojanović, Izvor: www.24sata.hr

Prijatelj vašeg uspjeha