14 genijalnih citata jednog pedijatra o djeci

Nekada si u želji da budemo nepogrešivi toliko zakompliciramo život da više ne vidimo one najjednostavnije stvari koje doslovno život znače. Neke od takvih apsolutno jednostavnih istina po pitanju odgoja djece i uopće obiteljske sreće pronašli smo u riječima uglednog ruskog pedijatra Jevgenija Olegoviča Komarovskog.

Taj mudar doktor znanosti (inače je i televizijski voditelj te autor čak 15 knjiga o njezi djeteta) uvažen je zbog svojih vrlo prizemnih pristupa o odgoju djece zbog kojih ga čita sve više roditelja i izvan granica bivšeg SSSR-a.

Neki od ovih citata sigurno će vas zapanjiti svojom jednostavnošću:

1. Sretno dijete je prvenstvo zdravo dijete, a ne ono koje je već naučilo čitati i svirati violinu.

2. Sto posto velikih ljudi znaju kako se rade djeca, ali 99,9 posto njih uopće ne zna kako se stvaraju ljudi.

3. Najveći zadatak očeva je da održavaju psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o djetetu. Tata je taj koji će podržavati mamu i usput brinuti o problemima s rodbinom i susjedima.

4. Sretno dijete je ono koje ima i mamu i tatu, a koji pak imaju dovoljno vremena da vole svoje dijete kao i jedan drugoga.

5. Dijete nikome nije ništa dužno!

O zdravlju djece:

6. Kada mi dolaze roditelji boležljivog djeteta najčešće im savjetujem da nabave psa jer će im pas možda biti dobar razlog da barem dvaput dnevno izvedu i svoje dijete u šetnju.

7. Ni veliki broj ni dobar glas pedijatara često neće riješiti zdravstvene probleme djeteta prvenstveno zato što zdravlje svakog djeteta ponajviše ovisi o mamama i tatama.

8. Ako je dijete cijelu godinu boležljivo, ako nije trčalo i igralo se vani – odlazak na selo, šumu ili potok može imati mnogo bolji učinak na zdravlje od onog ljetovanja u hotelu sa 5 zvjezdica i dječjim animatorom.

9. Siguran sam da se većina djece rađa zdravo, ali im to zdravlje često narušavaju roditelji i medicinski djelatnici.

10. Dijete zapravo i treba biti upravo takvo kakvo je – mršavo i aktivno!

O biologiji i obiteljskim trenucima:

11. Beba koja se rodi isto je biološko stvorenje kao i vuk, mačka, svinja … zato je osnovni zadata u prvoj etapi bebinog života držati se biologije, a tek kasnije društvene sociologije.

12. Bit i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sljedećem: djetetu pelene nisu toliko potrebne koliko su potrebne njegovoj majci!

13. Djetetu je najpotrebnija sreća i zdravlje cijele obitelji! Zato se obitelj ne bi trebala ponašati u skladu s interesima djeteta već u skladu interesa svih članova obitelji zajedno. Čokolada nije samo za dijete već za sve članove obitelji!

14. Dijete ne smije biti centar svijeta. Mi kao obitelj moramo biti centar našeg svijeta!

Izvor: www.index.hr/ Foto: fotobeba

Prijatelj vašeg uspjeha