14 znakova prepoznavanja u kakvoj ste vezi

Poznajete li razliku između prave, istinske ljubavi i toksične veze? Donosimo četrnaest osnovnih razlika.

Ljubav: Osobni razvoj kao prvi prioritet. Toksična ljubav: Opsjednutost vezom.

Ljubav: Prostor za rast i razvoj; želja da partner raste zajedno s vama. Toksična ljubav: Intenzivna potreba da vas drugi vide s partnerom – zapravo može značiti da ste nesigurni, da vas je strah i da ste usamljeni.

Ljubav: Različiti interesi; različiti prijatelji; održavanje drugih značajnih veza. Toksična ljubav: Ograničen društveni život; zanemarivanje starih poznanstava, prijatelja i interesa.

Ljubav: Poticanje međusobnih uspjeha; sigurnost u vlastitoj vrijednosti. Toksična ljubav: Zaokupljenost ponašanjem druge strane; strah od ostalih promjena.

Ljubav: Odgovarajuće povjerenje (vjerovanje partneru da se ponaša u skladu s fundamentalnom prirodom). Toksična ljubav: Ljubomora; posesivnost; strah od konkurencije.

Ljubav: Kompromis, pregovaranje, preuzimanje vodstva. Zajedničko rješavanje problema. Toksična ljubav: Borba oko kontrole; svaljivanje krivnje; pasivna ili agresivna manipulacija.

Ljubav: Prihvaćanje individualnosti. Toksična ljubav: Pokušavanje mijenjanja partnerovih karakteristika.

Ljubav: Odnos koji se bavi svim aspektima realnosti. Toksična ljubav: Odnos se temelji na iluzijama i izbjegavanju neugodnosti.

Ljubav: Briga o sebi kod oba partnera; emocionalno stanje ne ovisi o raspoloženju partnera. Toksična ljubav: Očekivanje da će jedan partner “popraviti” stvari i “spasiti” drugog partnera.

Ljubav: Zdrava zabrinutost za partnera i njegovo blagostanje. Toksična ljubav: Opsjednutost problemima i emocijama.

Ljubav: Seks je slobodan izbor koji nastaje iz ljubavi i prijateljstva. Toksična ljubav: Pritisak oko seksa zbog straha, nesigurnosti i potrebe za neposrednim zadovoljstvom.

Ljubav: Sposobnost uživanja u samoći. Toksična ljubav: Razdvojenost je nepodnošljiva.

Ljubav: Ciklus udobnosti i zadovoljstva. Toksična ljubav: Ciklus bola i očaja.

Ljubav: Razgovori zasnovani s namjerom razumijevanja, pomaganja ili izražavanja pažnje i privrženosti. Toksična ljubav: Razgovori zasnovani s namjerom svaljivanja krivnje, zauzimanja obrambenog stava ili manipuliranja.

Autor: minimagazin.info

Prijatelj vašeg uspjeha