20 tehnika za svladavanje stresa – 1.dio

Tražite olakšanje od napetosti uzrokovane problemima i poslom? Predlažemo 20 jednostavnih, no iznimno efikasnih i prokušanih tehnika za smanjivanje stresa koje možete koristiti, već sad! Tajna je u strategiji i rutini.

1. Pripremite se za sutra.

Ništa nije tako stresno kao nepripremljenost. Organizirajte se dan ranije i pripremite odjeću, račune koje trebate platiti, listu zadataka…Odvojite tek par minuta barem prije spavanja i jutro će već krenuti bez stresa. Ovo će dati pozitivan ton danu koji slijedi i pomoći vam da budete uspješniji.

2. Naoružajte se zdravim grickalicama

Anketa koju je provela Udruga američkih psihologa pokazuje da jedna od tri žena utjehu zbog psihološke napetosti traži u hrani poput sladoleda i kolačića. Žene koje su često na dijeti pod stresom imaju još veću sklonost slatkom. Ključno je stoga ne odricati se hrane strogim režimima prehrane.

Uvijek uz sebe imajte orašaste plodove, grožđice, a u hladnjaku držite malo sira.

3. Pokušajte s poslovima koji zahtijevaju pokrete koji se ponavljaju  

Počnete li s bilo kakvim rutinskim poslom koji zahtijeva ponavljanje poput usisavanja, glancanja, pletenja ili rezanja papira mogli bi se lakše smiriti.

4. Temeljito perite ruke.  

Kad ste pod pritiskom, skloniji ste obolijevanju zbog virusa i ostalih bacila koje u tijelo možete unijeti prljavim rukama. Najbolju obranu pruža vam pranje ruku. Natrljajte ruke sapunom i isperite toplom vodom 10 do 20 sekundi. Treba li vam stres i zbog gripe ili prehlade’

5. Slušajte smirujuću glazbu.

Studija objavljena u britanskom žurnalu Heart pokazuje da ugodna glazba dokazano smanjuje razinu stresa. Dok se vozite na posao ili s posla dobro je da slušate smirujuću glazbu.

6. Usred prometne gužve izvedite mini vježbu

Vozači koji zapnu u koloni i čekaju nepomično u automobilu mogu izvesti kratku vježbu opuštanja. Čvrsto zgrabite volan, stegnite mišiće prstiju, ramena i leđa. Držite ih napetima sve dok mišići ne počnu podrhtavati ( oko 45 sekundi ). A zatim ih opustite. Izazvat ćete val olakšanja u gornjem dijelu vrata i rukama sve do prstiju. No kad se opustite pazite da vam je noga i dalje na kočnici!

7. Plaćajte gotovinom

Do bankomata idite jednom tjedno, točno izračunajte koliko vam treba za svakodnevne potrebe i račune plaćajte gotovinom. Na koncu mjeseca ćete lakše nego obično čitati ispis svojih kartičnih računa. Plaćajući gotovinom bit ćete svjesniji svojih troškova i oprezniji s novcem. S manje dugova život će vam biti i s manje stresa.

8. Plivajte!

Švedska studija objavljena u International Journal of Stress Management pokazala je da plutanje na vodi potiče relaksaciju i smanjuje razinu stresnih hormona. Štoviše, čak 80 posto volontera uključenih u studiju nakon odlaska na bazen osjećala je psihičko rasterećenje.

9. Odmorite se od tehnike.

E-mail, mobiteli, BlackBerry, televizija, surfanje…Osim što je tehnika srušila granicu između poslovnog i privatnog i narušila obiteljski život relaksacija uz televiziju i kompjutere unosi stres i u vaše ‘opuštanje’ zbog čega su neki pod stalnim stanjem ‘uzbune’.

10. Sjetite se kako ste nadvladavali stres.

Odvojite pet minuta i razmislite kako ste nadvladali neke stresne situacije u prošlosti. Shvatit ćete koliko ste snažni. U trenutku dok vas muči neki problem mislimo da on nikad neće proći no sjećanje na prošle krize podsjetit će vas da su i problemi prolazni. Neke studije pokazuju da je razgovor i utjeha od strane prijatelja važnija i korisnija i od stručne psihološke pomoći. Ukoliko prolazite kroz rastavu ili tugujete zbog velikog gubitka ne izolirajte se već potražite uho koje će vas saslušati.

Izvor: DobreVijesti

Prijatelj vašeg uspjeha