3 zlatna pravila kako biti sretna obitelj

Često čujemo koliko malo je potrebno za sreću i istina je da upravo sitnice prave razliku. Obitelji koje poštuju određena i jednostavna pravila zasigurno će biti sretne.

Sitnice poput, razbacane garderobe, ostavljenog prljavog tanjura na stolu umjesto u sudoperu… najviše unosi nervoze u obitelj (osim financija). U patrijarhalnim obiteljima podrazumijeva se da se o kućanstvu brine žena. No, ne mora uvijek biti tako , ali pravila obiteljskog ponašanja postavljaju se odmah po stupanju u brak. Ako partneri tada naprave jasnu podjelu poslova u kućanstvu, kasnije će i djeca lako prihvatiti svoje obaveze. Zajednička briga o kućanstvu ne samo da rasterećuje mame i supruge, već jača i osjećaj zajedništva među članovima obitelji, a djeci je dobar model za njihov parterski život koji im predstoji. Također nema sretne obitelji bez zadovoljnih bračnih partnera.

Vjerojatno vam se čini kao nemoguće, ali postoji rješenje za uspješno balansiranje osobnih potreba sa zahtjevima partnera, djece, roditelja i posla koji radite. Donosimo vam tri osnovna pravila za sretnu obitelj.

  1. Biti zajedno znači biti sretan

Bit  svake sretne obitelji je da su njeni članovi sretni i zadovoljni kada su zajedno. Jedno drugome bi trebali pružati podršku i dobro se odnositi jedan prema drugome. Zajednički objed najčvršći je obiteljski zagrljaj koji postoji i to druženje za stolom treba iskoristiti za opuštanje, šalu i lagane razgovore. Svejedno da li je riječ o doručku, ručku ili večeri, smijeh je nešto što će djeca pamtiti kao najljepše uspomene iz djetinjstva. Zajedničke obroke bi trebali imati najmanje pet puta tjedno.

  1. Brak je na prvom mjestu

Mama i tata trebaju njegovati ljubav i bliskost koja ih je i odvela u bračne vode. Mali znaci pažnje, riječi razumijevanja i podrške, zagrljaj i intimna večera van kuće, odlična su obrana od nesuglasica. Svakodnevica ubija bliskost i udaljava partnere. To stalno treba imati na umu i kada se upali crvena lampica, treba odmah reagirati, a ne gurati pod tepih nezadovoljstvo koje raste. Osim što će partnerima povratiti povjerenje i bliskost, to je dobra lekcija i za djecu koja o braku i odnosima između muškarca i žene uče od svojih roditelja i iz njihovog međusobnog ponašanja.

  1. Obitelj je važnija od prijatelja

U sretnim obiteljima svi članovi su bez ikakve sumnje iznad prijatelja. Isto tako i dijete ne treba doći u situaciju da zabavu traži izvan kuće i stavi prijatelje iznad braće i sestara. Naravno da djeca trebaju imati prijatelje ali objasnite djeci da je  prijateljstvo važno, ali da je podređeno obitelji.

Izvor: www.index.hr

Prijatelj vašeg uspjeha