31 pouzdan znak da ste u pravoj vezi

Internet je pun tekstova o tome kako odlučiti kada je veza gotova, kako prepoznati kada vas je odnos počeo trovati, postao jednostran, stagnirajući, bez seksa, manipulativan, stvorio ovisnost… Ali rijetko govorimo što definira sretan odnos. Da bismo vam pomogli odgovoriti na to pitanje, složili smo potpuno neznanstveni popis od 31 znaka koji govori da ste u pravoj vezi.

Kao što svatko tko živi u ovom vremenu depresivno visokih stopa razvoda zna, sretni dugoročni parovi su gotovo poput jednoroga: ako ga nekim čudom susretnete, ne možete prestati buljiti u njega, a imate osjećaj da vam nitko nikada neće povjerovati kad kažete da ste ga vidjeli.
Zamislite da hodate s novom osobom, piše Huffington Post. Čekate kad će osjećaji postati toksični ili veza postati dosadna. Gdje je to? Mjeseci prolaze. Još uvijek ništa. U nekom trenutku u kutku mozga usuđujete se pomisliti: može li ovo biti jedan od onih? Mogu li stvarno biti sretna? Provjerite jeste li uhvatili pravu stvar.

1. Ne bojite se veze.
Ako se bojite obveze, najbolje je to riješiti prije nego što se stavite u situaciju da se samo nadate da ćete se na kraju vezati.

2. Ne skrivate jedno od drugog ništa ozbiljnije od zabave iznenađenja.
To uključuje bivše, varanje, dugove, spolno prenosive bolesti, kronične bolesti, želite li brak i/ili djecu, genetske abnormalnosti, želju da živite negdje drugdje, profesionalne neuspjehe i uspjehe, sumnje u svoju seksualnu orijentaciju. Istina će uvijek izaći, a ako ste s osobom kojoj želite zatajiti ključne detalje u svom životu, on ili ona vjerojatno nije prava.

3. Ne njuškate po njegovim stvarima.
Ako nitko ništa ne skriva, što tražite? Pregledavanje njegovog e-maila, mobitela, Facebooka ili dnevnika snažno ukazuje na to da ne vjerujete osobi s kojom ste u vezi. Time, također, kršite njegovo povjerenje.

4. Ne skrivate vezu od drugih ljudi u svom životu.
Ako niste voljni upoznati osobu s kojom ste u vezi s važnim ljudima u životu, to je obično jarko crvena zastava. Općenito, ako znate da imate pravu stvar, želite to podijeliti s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima, kolegama. Ne biste se trebali sramiti upoznati tu osobu s ljudima koje poznajte s posla, iz škole, s prijateljima, obitelji, pa čak i bivšima.

5. Ne mislite da ste superiorni.
Ako mislite da je ta osoba na bilo koji način inferiorna u odnosu na vas – moralno, intelektualno, socijalno, financijski ili profesionalno – nikad je nećete poštovati onoliko koliko se sami nadate da ćete biti poštovani. Najbolja veza je ona u kojoj osjećate da ste uvjerili fantastičnu osobu da vas voli.

6. Ne smeta vas njegov uspjeh.
Profesionalna zavist može biti jednako otrovna po odnos kao kad on stalno misli da koketirate s njegovim najboljim prijateljem. To, također, sugerira da trošite puno vremena uspoređujući se s osobom koju navodno obožavate, umjesto da se divite kako je uspješna. U kvalitetnom odnosu vi i on niste konkurencija.

7. Ne dopuštate da neka supstanca ili ponašanje budu važniji od odnosa.
Svaki ovisnik o nekoj tvari ili ponašanju vara vas svojom drogom. Zaslužujete bolje.

8. Ne kuhate u sebi.
Kad druga osoba napravi nešto što vas iritira, ne gurajte to pod tepih u nadi da će nestati, jer neće. Pronađite u sljedeća 24 sata pravi trenutak da to raspravite.

9. Ne razbijate stvari, ne tučete životinje ili jedno drugo tijekom svađe.
Mislite da se to samo po sebi podrazumijeva, ali ljudska bića znaju ostati u vezi s osobama koje ih zlostavljaju. S druge strane, ako razbijete koju vazu u potpuno drukčijoj vrsti strasti, sve je u redu.

10. Ne izazivate jedno drugo osobnim pitanjima pred drugim ljudima.
Znate koje razgovore ne biste trebali potezati pred društvom.

11. Ne ovisite jedno o drugom za stvari koje nitko ne može ili ne bi trebao dostaviti.
Ako mislite da bi vam parter trebao riješiti vaše emocionalne probleme, da biste tako postali odgovornija/uspješnija/zrelija osoba, ako mislite da vas mora uzdržavati, poboljšati vam socijalni status, proširiti krug prijatelja, pružiti vam obitelj koju nikada niste imali, učiniti da vas roditelji konačno prihvate, moguće je da ne biste uopće trebali biti u vezi, ili barem ne još uvijek.

12. Ne ljutite se kad je sa svojim prijateljima.
Ne možete biti sve svom partneru, i zašto biste željeli biti? Zvuči iscrpljujuće. Prijatelji obogaćuju život, prate nas u stvarima u kojima naš partner ne može uživati i čuvaju nas da se ne umorimo od osobe koju stalno viđamo. Osim toga, ako odnos ne funkcionira, prijatelji će biti oni koji će upasti u stan, izvući vas iz kreveta i pomoći da se ponovno pridružite ljudima. Budite dobri prema njima.

13. Niste se zapustili.

To je lakše reći nego učiniti, posebno kada je odnos dobar. Kao što je primamljivo pomisliti da nikada nećete napustiti kuću (ili krevet), morate nastaviti sa svojim poslom, vježbanjem, volontiranjem, druženjem, umrežavanjem i uživanjem u svemu što ste radili prije. Zapamtite, zbog tih se stvari u vas zaljubio. One su dio vas. Nemojte odustati od toga, jer si to ne možete priuštiti.

14. Nemate tajni plan B.
Ako ste tamo gdje morate biti, sljedeće misli vam nikad neće pasti na pamet: ‘Možda će me ostaviti.’ Ni sljedeća: ‘Ako se moj bivši vrati iz Mongolije, sve se može promijeniti.’

15. Ne dramatizirate.

Znate klišej: osoba koja je vrijedna vaših suza neće vas rasplakati. Obično.

16. Dali ste se cijeli.
Ako ne riskirate da vam srce bude slomljeno, znajte da to nije prava ljubav.

17. Poštujete ljude koji su mu bliski.
Ne morate ih voljeti, ali biste trebali vjerovati da su pošteni i da imaju integritet. Želite li znati jeste li s dobrom osobom? Pogledajte one za koje on misli da su dobri ljudi.

18. Potičete jedno drugo da budete bolji.
Kad znate da netko vjeruje u vas, vjerujete u sebe mnogo više. Želite dokazati sebi da ste dostojni tog povjerenja.

19. Ponizni ste.

Znate da ne može sakriti svoje nedostatke pred njim, tako da je bolje da ne pokušavate. Jasno vam je da vas ta osoba uzima onakve kakvi ste: glupi ili dobrohotni (ili oboje). Jednako tako doživljavate i vi tu osobu. Oboje znate da ćete zabrljati bezbroj puta, da ćete se morati ispričati, da će vam biti oprošteno, ali i da ćete opraštati. Morat ćete dokazivati jedno drugom da probleme možete nadvladati. Jasno vam je da ste se sami prijavili za sve ovo.

20. Razgovarate o seksu.
Većina parova ne zna instinktivno sve načine da zadovolje jedno drugo. Morate govoriti – ili barem pokazati – ono što želite. Ako ne znate što želite, morate početi isprobavati. I nakon što ste razgovarali o tome, bolje vam je da to isprobate. I tako u krug.

21. Razgovarate o ostalom.
Stvari o kojima ne treba govoriti na prvom susretu – religiji, novcu, politici, djeci – upravo su one o kojima biste trebali razgovarati kad ste u ozbiljnoj vezi. Hm, baš nešto morate hitno obaviti? Vratite se. Nitko nije rekao da će te teme biti bezbolne. Rečeno vam je da će biti teško, ali i čudesno.

22. Svađate se.
Ako se slažete u svemu, netko nije govorio istinu. Vratite se na točku 2. i 8.

23. Imate razdoblja kad ne razgovarate.
Ne zato što ste ljuti jedno na drugo, nego zato što zajedno možete šutjeti. Kada se suočite s tišinom koju ne morate ispuniti, kada možete samo prošetati ili lagano ležati rame uz rame i osjetiti se bliskim, imate pravu stvar.

24. Znate da sve ovo neće nestati.

Dječji psiholog Jean Piaget utvrdio je da djeca s osam ili devet mjeseci počinju razvijati percepciju trajnosti objekta shvaćajući da predmeti ne nestaju kad ih više ne mogu vidjeti. U dobrom odnosu odraslih ljudi, znate da možete otići u svijet, a da će veza koju ste formirali s osobom do koje vam stalo biti tamo kad se vratite. Ovo je također poznato i kao povjerenje.

25. Vodite brigu o svom tijelu.
Znate da ga nećete uživati dijeleći ga s nekim drugim, ako vam se ne sviđa, poštujete ga i njegujete ga. Vaš partner to osjeća na isti način.

26. Podijelili ste i vladate.
Niste identični, što znači da vi imate određene prednosti, a on ili ona neke druge. Netko je više organiziran, netko je otvoreniji, netko je rođen slušatelj, netko bolje zna s novcem, netko je kreativniji, a netko bolji u krevetu. Ako svatko od vas igra na svoje najbolje karte, vjerojatno ćete se sjetiti iznenadnog dara, stan će biti uredan, računi plaćeni na vrijeme, seks beskrajno zabavan, a svi će u društvu biti očarani vašim šarmom.

27. Ne zaboravljate pogledati jedno drugo u prostoriji punoj drugih ljudi.

Nema ništa više ohrabrujuće (ili seksi) nego kad za vrijeme beskonačnog razgovora sa svojim dosadnim rođakom ili šefom odjela koji tupi o kvartalnom izvještaju na koktelu možete pogledati svog dragog prisjetivši koliko ste imali više sreće nego pameti što ste pronašli jedno drugo.

28. Promatrate. Pratite. Pažljivi ste.
Možete primijetiti kada druga osoba mora napustiti zabavu čak i ako ste tamo proveli samo 20 minuta, jasno vam je kad mu je zlo od razgovara s osobom koju ne podnosi, prepoznajte kad napravi nešto zbog čega se osjeća krivim, kad želi biti sam, kad ne može preći preko nečeg što mu je šef rekao, kad je uznemiren jer treba potrošiti ludu količinu novca ili kad je na rubu da pukne u situaciji u kojoj ne bi trebao. Promatrate i obraćate pažnju, jer vam je do njega stalo. I zato što je to dobra stvar.

29. Pronalazite vrijeme za njega.
Shvatili ste da ako je to – to, da će doći neki daleki dan u budućnosti u kojem ćete ga izgubiti. U tom trenutku, nećete žaliti što niste na Facebooku i što niste provjerili e-mail.

30. Povremeno ćete pobijediti svoj cinizam i strah od klišeja i napraviti nešto istinski romantično.
Možete poslati cvijeće, dati mu knjigu s potpisom autora, pronaći pjesmu, napisati pismo, ugravirati ‘volim te’ na nakit. Nazvati ga i reći mu da ste se jutros još više zaljubili u njega.

31. Već vam je sve jasno.
Draga čitateljice i čitatelju, ženite to.

Izvor: tportal.hr

Prijatelj vašeg uspjeha