4 razloga zašto sama motivacija ne vodi do uspjeha

Motivacija vam ne može dati smisao

Ako se sama motivacija gleda kao put do ostvarenja uspjeha onda je Sizif zaista najuspješniji čovjek na svijetu. Gura kamen na vrh brda, odakle se kamen sam zakotrlja nazad, i tako bez prestanka. Sizif ne odustaje, ponovno se vraća u igru. Sizif je doista najmotiviraniji čovjek na svijetu. No njegov posao nema smisla. Razmislite stoga da li vaš cilj ima smisao ili bi bilo dobro pronaći neki drugi cilj, za koji se doista isplati biti motiviran.

 

Što će vam brzina kada se nalazite u krivoj utrci

Postavljate skale i penjete se uza zid. Motivirani ste da što prije dođete od kraja, a onda na koncu shvatite da ste skale naslonili na krivi zid. Taj posljednji osjećaj nije niti malo poželjan. Lako je kada penjanje prema cilju traje par trenutaka, ali što ako cijeli život imate skale naslonjene na krivi zid? Što ako cijeli život trčite u pogrešnoj utrci? Što kada jednom shvatite da nakon svega više nemate snage i vremena da se vratite na pravi put.

 

Motivacija vas usmjeruje cilju, a na koncu shvatite da je put bio cilj

Motivacija vas pokreće da što prije dođete do cilja, dajete se do zadnjeg atoma, žrtvujete sve od sebe, ne gledate ništa sa strane puta, a onda na koncu shvatite da je cilj zapravo vaš put. No povratka više nema. Ponekad nam najljepši trenuci života prođu bez da smo ih bili svjesni, jer živimo život u nekoj ludoj utrci u kojoj samo razmišljamo o cilju, a ne i o putu. Život živimo kao u nekom vihoru, a vrijeme života brzo izmakne. Osvrnite se na ovaj trentuak oko sebe i zadržite ga. Nikada se više neće vratiti.

 

Motivacija je samo gorivo i ništa više

Nemojte da motivacija na koncu postane vaš izdajica. Koliko je motiviranih ljudi na kraju doživjelo razočarenje jer ih cilj kojeg su postavili i ostvarili nije mogao u potpunosti zadovoljiti. Što će vam gorivo u automobilu ako nemate svoga cilja. Bolje vam je onda da ostanete na mjestu i živite istinski svoj život, nego da u nekoj ludoj vožnji shvatite da vaš put nema smisla. Neka vam motivacija bude samo ono što jest – gorivo koje vas tjera naprijed, ništa više – ništa manje.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha