5 FANTASTIČNIH STVARI KOJE RADE LIDERI – 1.DIO

1. Posao lidera je da stvori još lidera.

Bit ću iskren: ako ne stvarate još lidera, onda vi ne vodite, nego propadate. Vaš posao (imali li vi titulu ili ne) je da pomažete ljudima da obavljaju posao za koji nisu sanjali da mogu da rade. Vaš posao je da inspirirate ljude da vladaju svojim talentima, da pokažu svoj dar i rade najbolji posao u životu. To je djelić onoga što zaista biti lider znači.

2. Ništa se ne događa dok ne krenete u akciju.

Počnite sa malim, sanjajte o velikim planovima, ali počnite danas. Ništa se ne događa dok ne krenete u veliku akciju. Tužna realnost je da je odugovlačenje ništa drugo nego odbrambeni sistem izbora koji koriste ljudi koji su preplašeni. Evo što ja mislim: kad bismo zaista ostvarili svoje ciljeve i slijedili svoje vizije, postali bismo jako uspješni. Većinu nas to plaši i zato odlažemo da se velike stvari dogode i krivimo svijet za svaku slabost koja se uvuče u naše živote.

3. Vaše ponašanje otkriva ono u što vjerujete.

Ponašanjem govorite svijetu u što vjerujete. Žalite se cijeli dan i otkrit ćete duboko usađena vjerovanja da ste bespomoćni i bezvoljni. Radom koji je pun mana i bezizražajan je otkrit ćete vjerovanje da vam odgovara da budete prosječni. Iskorištavajte druge i otkrit ćete da ste sebični i isključeni iz predivnog društva koje vas okružuje. Dobra vijest je da kako ste sve bliži vjerovanjima liderstva (nasuprot bespomoćnosti), vaše ponašanje se automatski mijenja.

4. Ideje su bezvrijedne bez izvršavanja.

Radije bih imao prosječnu ideju koju moj tim i ja besprijekorno sprovodimo, nego genijalnu ideju koja se loše sprovodi. Najbolji lideri i organizacije sve imaju isti moto ‘manje priče, više rada’. Manje sastanaka, a više distribucije. Zasucite rukave, manje analizirajte i dobit ćete sjajno urađene projekte.

5. Više učite, više ćete postići.

Da biste udvostručili prihod, učite tri puta više. Nekoliko stvari doprinijelo je mojoj profesionalnoj karijeri – i karijeri milijardera koje osobno podučavam ovoj ideji.

Jednostavno zapamtite da, kad je genije u pitanju, nije toliko riječ o prirodnom talentu koliko o učenju, pripremanju, vježbanju i podučavanju sviju oko nas. Ništa ne garantira povratak uloženog novca kao što to radionice, konferencije, online kursevi, audio knjigе/knjige i podučavanje.

Robin Sharma, Izvor: Valentinkuleto.com

Prijatelj vašeg uspjeha