5 loših dječjih navika za koje ste sami krivi

Postoje stvari koje ste djeci dopustili jer se ste isprva mislili kako će i njima i vama tako biti lakše. Niste ni slutili u kakvu zamku upadate i koliko će vam to u stvari otežati život.

Ponekad je puno lakše djetetu nešto dopustiti nego se s njim boriti. Ponekad nešto započnemo, a da pri tom nismo ni svjesni kakvu lavinu problema će to pokrenuti.

Činjenica je da je puno teže prekinuti neku naviku, nego je na početku sasjeći. Odnosno, lakše je nešto promijeniti dok je još’ izolirani slučaj’ i dok nije preraslo u naviku.

Ovo su najčešće stvari koje su roditelji ‘naivno’ dopustili djeci, a pretvorile su se u naviku zbog koje su požalili.

Dijete je zaspalo u krevetu mame i tate

Može se dogoditi da dijete počne zanovijetati kad prelazi iz krevetića u veći krevet. Kako biste zadržali njegovo uobičajeno vrijeme odlaska na spavanje, dopustite mu da zaspe u vašem krevetu, a vi ga onda tijekom noći prenesete u njegovu sobu. I nije toliko teško dok su mali. Ali svaku noć prenošenje petogodišnjaka iz svog u njegov krevet itekako će biti bolno za vaša leđa.

Gledanje televizije prije odlaska u krevet

Dosta loša navika. Ono što je nekad bila jedna emisija ubrzo se pretvori u emisiju za emisijom. Najčešće započne tako da roditelji navečer požele malo mira, pa djetetu dopuste malo gledanja televizije kako bi se umirilo. No ubrzo se situaciju pretvori u naviku. Tu lošu naviku možda ćete najbrže iskorijeniti čitanjem prije spavanja.

Pije sok kod kuće

Roditelji najčešće isprva ne primjećuju zamku ove loše navike. Osim toga okruženi smo djecom koja piju sokove. U čemu je problem? Ubrzo ćete uvidjeti zlu stranu te navike. Naime, dijete će početi izbjegavati vodu. Nerijetko se pobune čak i ako razrijedite sok. Stoga je sokove najbolje ostaviti za posebne prigode.

Najsretnije je u trenirci

Još donedavno ste bili ponosni kako je lijepo i skladno odjeven vaš ‘malac’. Baš ste uložili u njegov stil. I odjednom prije polaska u vrtić ne želi odjenuti hlače. Kao stežu ga, tvrde su, neudobne… Ubrzo mu smetaju i gumbi na majicama. To što vi mislite da je neprikladno odjeven za vrtić i općenito, njega niti najmanje ne dira. U svakom slučaju dobro je odmah postaviti granicu i učiti ga kako se odjenuti i za koju prigodu.

Jede u dnevnom boravku

Isprva se čini puno jednostavnije dati djetetu da nešto ‘gricne’ ili mu donijeti čašu mlijeka u dnevni boravak dok je ispred televizora. No, je li doista lakše? Ostaju mrvice, proliveno mlijeko koje, osim neugodnog mirisa, uništava tepih, parket, namještaj. U pravilu, nakon užine u dnevnom boravku čeka vas čišćenje.

Naravno, sve se ove navike mogu prekinuti i ne bi trebalo biti toliko teško. Iako morate znati da je puno lakše reći ‘ne’ već na početku, nego zabraniti nešto na što se dijete već naviknulo.

Izvor: Magazin.hr

Prijatelj vašeg uspjeha