5 načina kako uspješno organizirati radni dan

Uspješni ljudi su poznati po tome što veoma dobro znaju upravljati vremenom. Ako želite postići veliki profesionalni uspjeh u svojoj struci, naučite kako najbolje organizirati svoj dan.

Prva stvar koju treba imati na umu je definicija pojma vremena. Vrijeme je relativan pojam koji zavisi od toga kako ga definirate. Vi možete misliti da je sat vremena za pisanje jednog članka previše, dok neko drugi misli da je potrebno najmanje dva sata da se to uradi. Neko misli da je potrebno da se viđa sa partnerom svaki dan, dok netko drugi može na to gledati kao na gubljenje vremena.

Vrijeme je, dakle, subjektivan pojam. S obzirom na to, sve što ste pročitali ili čuli o upravljanju vremenom beznačajno je ako vi sami ne vjerujete da vremenom treba upravljati. Ako mislite da je vaše vrijeme beznačajno i ako biste, na primjer, radije gledali cijeli dan televiziju nego radili na osobnom razvitku, ili ako provodite cijeli dan spavajući umjesto da osmislite što treba promjeniti u vašem životu, ovaj tekst nije za vas. Ali ako mislite da je vaše vrijeme vrijedno, dajemo vam pet savjeta kako ga dobro organizirati.

 

1) ISPLANIRAJTE UVEČER DAN KOJI SLIJEDI

Prije nego što legnete, osigurajte se da ćete sutrašnji dan početi sa nekim ciljem. Zapišite svoje planove za sutrašnji dan u planer. Trebalo bi isplanirati bar četiri aktivnosti za svaki dan: jedna bi trebalo da bude vezana za posao, druga za neke osobne aktivnosti, a dvije bi trebale biti vezane za rad na ostvarenju vaših snova.

2) URAČUNAJTE I OMETAJUĆE FAKTORE

Izbjegnite nerviranje tako što ćete uvrstiti sve u plan. Ako isplanirate da pišete članak od 08:00 do 08:45, a zatim da pišete na blogu od 08:46 do 09:30, nećete dobro proći. Očekujte da neće sve biti baš onako kako ste planirali. Ako budete uračunali i ometajuće faktore, isplanirat ćete svoj dan uspješno.

3) ZAPOČNITE DAN POSTIZENJEM NEČEG BITNOG

Kada jedete, prvo jedete hranu koju manje volite kako biste kasnije uživali u ostatku obroka, zar ne? Isto važi i za vaš dan. Ako imate obaviti nešto bitno u toku dana, prvo to uradite. Na ovaj način, čak i ako ništa drugo ne učinite, možete reći sebi da ste bar nešto bitno završili.

4) KORISTITE APLIKACIJE ZA PRAĆENJE VREMENA

Naravno, povremeno možete da provjeriti šta se događa na društvenim mrežama, a sve što treba da učinite je da imate plan i da ne dopustite da vas bilo šta odvuče od njega. A ako ipak nešto uspije vas odvuči od trenutnog cilja, pratite samo koliko dugo se zadržavate na onome što nije u okviru vašeg plana.

5) PRIHVATITE ČINJENICU DA NE MOŽETE SVE U JEDNOM DANU

Ne možete sve uraditi za jedan dan. Umjesto da započnete veliki projekt i završite ga na brzinu u jednom danu, podjelite ga na više segmenata tako da možete na njemu ozbiljno raditi dva-tri ili nekoliko dana. Nemojte se nervirate ako ne stignete završiti sve što ste planirali. Završit ćete drugi put.

Vladimir Tanacković, Izvor: Blic

Prijatelj vašeg uspjeha