5 navika koje mogu naštetiti vašim odnosima

Nema potpune iskrenosti

Sve vrste komunikacija dijele se u dvije skupine; iskrene i neiskrene. Iako nekada mislimo da će nas iskrenost koštati, te da neiskrenošću možemo dobiti mnogo više, to je zapravo samo varka. Najiskreniji odnos je zapravo najdublji odnos, i stoga nikada ne opravdavajte niti jednu svoju laž. O iskrenosti ovisi opstanak i budućnost odnosa.

Postavljate se iznad drugoga

Neposredan komunikacijski odnos zahtjeva dva ravnopravna sugovornika. Ako se bilo koji od njih zbog vlastitoga ega odluči postaviti u višu poziciju tu odmah dolazi do pucanja odnosa. Prijateljska riječ daleko je snažnija i prodornija od riječi koja pokušava propovijedati i kritizirati. Vaše riječi izgrađuju ali i uništavaju odnos. Birajte ih mudro!

Ponos je prejak

Svako od nas ima jedan glas koji je princip naše tjelesne prirode, a naziva se ego. Teško je prevladati ponos u trenucima povrijeđenosti te dolazi do želje za osvetom. No na taj način samo još više produbljujemo ranu koju smo zadobili. Skupite svoju unutarnju snagu i nadvladajte uvrijeđenost, pokažite da ste veći od trenutne situacije i slobodni od uvrede. Samo tako možete slobodni krenuti naprijed u odnos.

Gledate odnos kao natjecanje

Mnogi ljudi na svaki odnos gledaju kao na neko natjecanje. Oni zamišljaju život poput borbe, ukoliko drugi dobiva oni moraju da gube. Takav pristup uništava zdrave odnose i ljepotu života. Shvatite drugoga kao dio vašega tima a ne kao suparnika i živjet ćete mirnijim i zadovoljnijim životom.

Zanemarujete jezik emocija

Često mislimo da je naša podložnost emocijama naša slabost. No ako se ona koristi uz suradnju našeg intelekta ona postaje izvor naše neprocijenjive snage. Ne zanemarujte jezik emocija jer o njemu ovisi kvaliteta vašeg života. Ljepota života nalazi se u razumijevanju i življenju vlastitih i tuđih emocija.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha