5 stvari koje svaki mali poduzetnik mora znati

Pokrenuli ste tvrtku, uredili prostor za rad, objesili sjajni novi znak ispred vaše poslovnice i spremno čekate svog prvog klijenta. No, nakon nekog vremena primijetite da oni ne dolaze onom brzinom kojom ste vi očekivali. U svijetu kroz koji većina nas prolazi gledajući u svoje mobitele ili kompjutere, informacije se traže upravo na tim uređajima. Prvo mjesto na kojem će bilo tko tražiti bilo što jest – internet. Pitanje je: hoće li tamo naći vas?

  1. Kako izgraditi prepoznatljivost

Svi znamo nabrojati na desetke velikih tvrtki, koje su nam itekako poznate. Razlog tomu je što su te iste tvrtke uložile puno resursa u izgradnju svoje prepoznatljivosti. Pokušajte se sada sjetiti nekoliko manjih lokalnih tvrtki. Ovaj put je to nešto teže. Male tvrtke jednostavno nemaju istu količinu resursa kao velike kompanije. Stoga, ono što imaju moraju vrlo pametno uložiti. Ukoliko ste mali poduzetnik, najbolje šanse za to nalaze se na internetu. Osim što će vam ulaganja biti puno manja nego da to radite putem tradicionalnih kanala, doseg će biti neizmjerno veći, a vaši će kupci itekako cijeniti vaš trud da im se približite i olakšate im pristup vašim proizvodima ili uslugama.

  1. Online od 0 do 24

Vaša tvrtka vjerojatno ima određeno radno vrijeme unutar kojeg je moguće koristiti vaše usluge, no, na internetu radno vrijeme traje od 0 do 24, svaki dan u tjednu. Vaša prisutnost na internetu znači stalnu dostupnost informacija za klijente. To znači da, ukoliko se vaša tvrtka nalazi na internetu, svatko može na jednostavan način doći do informacija o vašoj ponudi, što ujedno povećava šanse da će nešto od vas i kupiti. Online prisutnost je ekstenzija vašeg brenda koja nikada ne spava!

  1. Biti na internetu nije skupo

Postoji velik broj malih poduzetnika koji još nisu na internetu, a za to imaju i dosta razloga i opravdanja. Većinom se sve svodi na mišljenje da je imati prisutnost na internetu preskupo. No, u stvarnosti, cijene prisutnosti na internetu danas su vrlo niske. Za usporedbu, jedan oglas u novinama vjerojatno će vas koštati više nego osnovna izgradnja prisutnosti na internetu.

  1. Kako povećati geografski doseg

Ako ste mali poduzetnik, koji ima obrt ili lokalno poduzeće, većinu vaših kupaca vjerojatno čine slučajni prolaznici i malobrojni stalni kupci. Kako bi stvarno pokrenuli svoje poslovanje, potrebno je više od toga. Ono što vam je potrebno je veći doseg i šira publika, a da bi to postigli morate proširiti vijest o tome da vaša tvrtka postoji. Ako vaša tvrtka postoji na internetu, nećete biti ograničeni na lokalno poslovanje jer će ljudi iz svih krajeva imati priliku saznati za vas i posjetiti vas.

  1. Kako predstaviti svoje usluge

Internet pruža tvrtkama učinkovitu platformu za predstavljanje onoga što imaju za ponuditi. Bilo da se radi o jednostavnom popisu proizvoda i usluga, albumu s fotografijama najnovijih proizvoda ili čak online prodaji usluga, nikada nije bilo lakše svijetu pokazati što imate za ponuditi. Kreativnost nema granica pa tako sami možete izabrati način prezentacije svojih usluga. Uz nekoliko jednostavnih klikova, vaši klijenti mogu doći do svih informacija koje im želite prenijeti.

 www.mojkvart.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha