5 stvari koje vam nisu potrebne da biste bili sretniji u životu – 1.dio

Kažu da su nam potrebne samo tri stvari kako bi u ovom svijetu zaista bili sretni: nekoga za voljeti, nešto za raditi i nešto čemu se možemo nadati.

Iako će se većina nas složiti da je to vrlo istinito, ipak prečesto nalazimo načine kojima zakompliciramo stvari. Tražimo sreću tamo gdje ne postoji – u površnim ciljevima i željama – u posjedima, brzim užicima i pokušajima da impresioniramo druge, često pogrešne ljude.

Naravno, postoje mnogi izvori sreće, kratkotrajne ili dugotrajne, ali također postoji i mnogo zamki – ciljeva i želja za koje mislimo da će nam donijti sreću, ali čine upravo suprotno. Prepoznavanje ovih zamki je ključno. Nema boljeg osjećaja nego kad spoznate da možete biti ‘savršeno sretni’ bez nekih stvari za koje ste mislili da su vam neophodne.

I zato razmislite o ciljevima i željama (zamkama) koje navodimo niže i kako vas one sputavaju. Svaka od njih je popularna u današnjoj kulturi i česta u našem svakodnevnom životu i, umjesto da nam donesu sreću, one nam je uskraćuju.

Kako bi bili sretniji u životu, ne trebate…

  1. Zadovoljiti svakoga

Budite oprezni ne davati sebe drugima toliko puno pa da na kraju potpuno izgubite samog sebe. Ako idete uokolo pokušavajući zadovoljiti svih na kraju ćete vi biti povrijeđeni. Veliki Herbert Bayard Swope je to opisao ovako: “Ne znam koji je ključ uspjeha, ali ključ neuspjeha je pokušavati zadovoljiti svakoga”. Taj je savjet dobro upamtiti, jer uistinu, nikad i nećete moći svakoga zadovoljiti. U jednom trenutku ćete naići na mišljenje koje nije popularno, ali koje vama daje životni smisao i čini vas živim u duši. I kada ga pronađete, uhvatite ga čvrsto, isključite iz glave tuđa mišljenja o tome i uživajte.

  1. Očekivati kako je sve lako u životu

Potrebno je raditi ‘teške’ stvari kako bi bili sretni u životu. Stvari koje nitko drugi ne čini. Stvari koje vas plaše. Stvari koje nitko drugi za vas ne može učiniti. Stvari koje vas dovode u situaciju gdje se zapitate koliko još možete tako izdržati i gurati naprijed. Jer to su stvari koje vama daju smisao. To su stvari koje vam daju život, koje vam daju sreću i život ispunjem uspjehom i zadovoljstvom.

  1. Sigurnost i garancije

Neki ljudi sagrade previše zidova oko svojih života i nedovoljno mostova. Zvuči ludo, ali oni bi radije bili zasigurno tužni, nego riskirali biti sretni. Nemojte biti jedan od njih. Otvorite se. Pokušajte. Trčite slobodno. Kako bi ostvarili zadivljujuće stvari, ne treba samo djelovati, već i sanjati; ne samo planirati već i vjerovati. Budite sanjar, imajte vjeru, hrabrost i veselo raspoloženje. Budite pozitivni pokretač, produktivni radnik i onaj tko želi dostići cilj. Držite glavu visoko u oblacima, a stopalima budite na zemlji. Dopustite vašoj strasti i mogućnostima da zapale vatru u vama kako bi učinili nešto vrijedno danas i svaki drugi dan. I ne zaboravite proširiti svoj entuzijazam na ljude oko vas.

  1. Biti bolji od drugih

Veličina našeg svemira se značajno smanjuje kada sebe stavljamo u središte, razmišljajući kako su nam drugi suparnici, kako trebamo biti bogatiji, pametniji i privlačniji od osobe koja sjedi pored nas. Takvi ciljevi otuđuju ljude jedne od drugih i ono što se događa je da samo trčimo u mjestu. Sada razmotrite nekog tko ne radi računice, tko ne želi biti bogatiji ili pametniji ili privlačniji i tko nema interes biti bolji od drugih – takva osoba je slobodna. U krajnjoj liniji, uspoređujte se sa samim sobom.

  1. Više kontrole nad svime i svima

Ponekad ulažemo previše truda u pokušaj kontrole svakog dijela našeg života. Naučite se opustiti i prepustiti životu da pokaže put. Nevjerojatne promjene će se dogoditi u vašem životu kada odlučite preuzeti kontrolu nad onim što imate i prestanete žudjeti za kontrolom nad onim što nemate. Osloboditi se od pokušaja kontroliranja beznačajnih stvari vam omogućava iskusiti više vrlina oko sebe. Najveće radosti su često neočekivana iznenađenja koja dolaze kada ste prilagodljivi i otvoreni za životne preokrete.

Marc Chernoff, Atma

Prijatelj vašeg uspjeha