5 stvari koje vam nisu potrebne da biste bili sretniji u životu – 2.dio

1. Velike trenutke slave

Promocije, vjenčanja, raskošni odmori – ta vremena su ispunjena zabavom i slavljem, ali ta vremena prolaze, jer vrijeme teče. To je nešto čega često nismo na početku svjesni. Istina, trajna sreća se pronalazi kada cijenite male stvari. Možda su to trenuci kada dolazite kući, zalijevate salatu, peglate košulju, promatrate izlazak sunca s kuhinjskog prozora ili kada čujete smijeh svog djeteta koje se igra u drugoj sobi. Pronađite trenutke od kojih vam srce zaigra i osjetite zahvalnost za život koji živite.

2. Odnose koji bi vam “trebali” pružiti sreću

Odnosi su važni, ali sreća dolazi iznutra. Ne ovisi o vanjskom vrednovanju ili o drugim ljudima. Postajete ranjivi i možete lako biti povrijeđeni kada vaši osjećaji sigurnosti i sreće ovise potpuno o ponašanju drugih ljudi. Imajte to na umu. Nikada nemojte predati svu vašu snagu i moć drugoj osobi. Dok se potpuno ne pomirite s onim tko ste vi, nikada nećete biti zadovoljni s onim što imate ili s kim ste. Naučite voljeti i poštivati prvo sebe, prije nego prigrlite tu ideju da vas drugi vole i poštuju.

3. Savršeni sklad u svim odnosima u svakom trenutku

Harmonija u odnosima je jako lijepa kada je iskrena, ali često ju pokušavamo odglumiti. Učinkoviti razgovori su suština. Ponekad se treba i dobro ispričati. Ipak, jedini način za sretan život je živjeti s integritetom. To znači ne pristati na ništa manje od onog što znate kako zaslužujete u odnosima. Budite jasni i izrazite vaše želje i potrebe od drugih. Kažite svoju istinu iako to ponekad može stvoriti kratkotrajne napetosti. Ponašajte se u skladu s vašim osobnim vrijednostima. Donosite odluke koje se temelje na vašem vjerovanju, a ne samo na vjerovanjima drugih ljudi.

4. Bolje vrijeme i mjesto

Glavni razlog zbog kojeg ljudi smatraju kako je teško biti sretan je što uvijek vide prošlost boljom nego što je bila, sadašnjost gorom nego što jest i budućnost bez rješenja. Ključ je naravno, suprotan. Cijeniti prošlost bez proživljavanja njenih događaja iznova i iznova, živjeti u sadašnjosti s vjerom i prilaziti budućnosti bez straha. Život je prekratak da bi ga proveli u ratu sa samim sobom. Otpuštanje prošlosti i straha od budućnosti je prvi korak prema miru i sreći u sadašnjosti. Osvjestite kako ste ovdje danas jer su vas tu dovele vaše želje i djela. Sutra ćete biti ono što želite i činite danas. Zaključak je – ne možete zaustaviti budućnost, ne možete promijeniti prošlost, a sadašnjost možete jedino živjeti ako “upalite glazbu i zaplešete”.

5. Sreću 24/7

Nitko nije sretan cijelo vrijeme. Zato što ne možete biti sretni bez da okusite periode bez sreće. To je gola i teška istina. Samo imajte na umu kako je savršeno normalno doživljavati promjene u razini sreće iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu. Vjerovanje i očekivanje suprotnog će vas samo razočarati. Ali i kada ste malo manje sretni, imate odgovornost kako reagirati i djelovati. Odaberite biti pozitivni, uvijek. Najveći čin vjere ponekad je jednostavno ustati se i s osmijehom se suočiti s onim što dan nosi.

Zaključak

Dopustite nam da vas ostavimo u razmišljanju o slijedećem. Prema nedavnom znanstvenom istraživanju objavljenom u Journal of research in personality, ukupna razina sreće pada od tinejdžerskog doba do 40-ih godina i onda opet ide ka vrhu do 70-ih godina. Dakle, šanse su kako vaši najsretniji dani tek dolaze. Nadamo se da će vam ovo danas donijeti osmijeh. Samo nastavite davati sve od sebe prihvaćajući život iz trenutka u trenutak, vrlo malo jadikujući i budite zahvalni za male stvari koje puno znače.

Marc Chernoff, Izvor; Atma

Prijatelj vašeg uspjeha