5 tajnih navika milijunaša

Thomas C. Corley je svoja zapažanja stvorio proučavajući navike 233 samostečena bogataša.

Većina naših bankovnih računa se, nažalost, nikada neće približiti visini bankovnih računa milijunaša. No, proučavanje navika bogataša može biti izuzetno korisno jer usvajanjem njihovih navika možda poboljšamo svoje navike. A tako i imovinsko stanje.

Zato je Thomas C. Corley pet godina proučavao navike 233 milijunaša koji su sami stekli bogatstvo te je došao do zanimljivih otkrića. Skoro svaki milijunaš svoj uspjeh u životu duguje navikama koje je primarno naučio od svojih roditelja ili nekog mentora u svome životu.

Kroz godine Corley je proučavao milijunaše te sakupio 300 navika koje utjecale na njihov život, a ovo je pet najčešćih koje se kod gotovo svih ponavljaju a koje su, čini se, najbolji put prema bogatstvu.

1. Imaju jasnu vizija života

Oko 64 posto milijunaša koji su sudjelovali u ispitivanju slijedilo je svoj životni san. No, svi ističu da prije nego što su taj san i ostvarili oni su ga vrlo jasno odredili. Prvi korak tome je da u 500 riječi ili manje napišete kako biste voljeli da vaš idealan život izgleda za 10, 15 ili 20 godina.

Uključujući i specifične detalje o svojoj idealnoj budućnosti – koliko biste voljeli zarađivati, u kakvom domu živjeti, kakav automobil posjedovati, što biste još voljeli posjedovati u svome životu ( jahtu, motor, vikendicu…), kolika ušteđevina bi vas zadovoljila… Kada ste to napisali napravite točno po točkama listu vaših želja za budućnost.

Tek nakon što ste definirali svoje želje ili snove, počinje proces postavljanja ciljeva. Naime, 55 posto milijunaša u ovoj studiji postavilo je ciljeve prema svojim snovima. No, prije toga važno je da odgovorite na dva pitanja:  1.) Što bih trebao učiniti, u koje aktivnosti bih se trebao upustiti, kako bi se svaki od snova ostvario? 2.) Jesam li sposoban izvršiti te aktivnosti te imam li potrebne sposobnosti i znanja da ih ostvarim?

Ako je odgovor na drugo pitanje potvrdan, vrijeme je da krenete u realizaciju.

2. Uvijek imaju više izvora prihoda

Većina milijunaša ne ovisi samo o jednom izvoru zarade. Čak 65 posto njih imaju tri ili čak više izvora zarade koje su stvorili kroz godine. To je izuzetno važno jer u slučaju krize, ako zakaže jedan izvor prihoda, ostali će i dalje osiguravati dovoljan novac.

Većina nas ima samo jedan izvor zarade i u slučaju da ga izgubimo, to se izuzetno odražava na naš život. No, na ovaj način se osiguravate. Taj dodatni izvor zarade može biti bilo što honorarno – od davanja instrukcija, prodavanja nakita, šetanja ljubimaca, crtanja ilustracija, pisanja stručnih tekstova.

3. Trude se ne gubiti vrijeme

Kada govorimo o rizicima i gubicima većina nas pomisli samo na financijski gubitak (novac, dionice, nekeretnine…) No, financijski rizik nije najveći rizik koji vam se može dogoditi. Naime, novac ili dionice u mnogim slučajevima možete ponovno zaradili ili kupiti. No, to nije slučaj s vremenom. Kada uložimo svoje vrijeme u bilo što, ono je u nepovrat izgubljeno.

Naime, svi vjerujemo da nam je dano obilje vremena i često za nas ono nema neku vrijednost. Tako rasipamo ogromnu količinu vremena na aktivnosti kao što su sjedenje ispred TV-a, visenje na Facebooku, gledanje YouTubea, izležavanje u krevetu.

Vrijeme treba pametno ulagati u ostvarivanje ciljeva, snova ili neku drugu važnu svrhu u životu. Kada ga prihvatimo kao najveći rizik, onda počnemo i pametno raspolagati njime, jer smo svjesni da ga nikada nećemo dobiti natrag. Naime, 67 posto milijunaša u studiji manje od jedan sat dnevno provodi uz TV, 63 posto troši manje od jednog sata dnevno na internet. Ostatak vremena troše na ostvarivanje snova, učenje, vježbanje, volontiranje, upoznavanje zanimljivih ljudi.

4. Kroz život imaju barem jednog važnog mentora

Čak 93 posto milijunaša koji su sudjelovali u studiji imali su mentora u životu i njemu pripisuju svoje bogatstvo. Šezdeset i osam posto njih reklo je da je mentorstvo koje su su dobili od drugih bio presudan faktor u postizanju uspjeha. Mentori nemaju samo pozitivan utjecaj na naš život. Oni aktivno doprinose našem uspjehu jer nas uče što trebamo učiniti, dijele s nama pogreške i lekcije kroz život. Pronalaženje uspješnih mentora je jako bitno i vodi do bogatstva.

Četiri su tipova uspješnih mentora s kojima se susrećemo tijekom života – roditelji, dobri učitelji, poslovni mentori i knjige. Roditelji su u većini slučajeva naši prvi mentori. I zbog toga je roditeljstvo jako važno.

Dobri učitelji također mogu uz roditelje na putu odrastanja biti odlični mentori. Tijekom stvaranja karijere važno je imati uspješnog mentora koji će vas usmjeravati te vam pomoći da napredujete i razvijate se. Knjige također mogu biti dobar izvor učenja, pogotovo one uspješnih ljudi. Oko 59 posto milijunaša čitaju biografije uspješnih ljudi.

5. Uporni su i nikad ne odustaju od onog što su si zacrtali

I kada nitko ne vjeruje u vaš uspjeh budite uporni i vjerujte u sebe

Sve milijunaše koji su sami zaradili novac povezuje upornost. Oni nikada ne prestaju raditi na svom snu. Radije će propasti na putu ostvarenja svoje ideje nego odustati. Naime, 27 posto njih nisu uspjeli barem u jednom poslu kojim su se bavili.

Ponekad će vas najbliži potaknuti, ali češće će vam isticati prepreke, pogreške i propuste na putu prema uspjehu. Nesvjesno će vas pokušati zaustaviti na tom putu. Stoga je često potrebna nadljudska ustrajnost da biste uspjeli. To je ono što čini uspješne ljude posebnima. Ako želite biti uspješni u životu, morate ustrajati usprkos brojnim preprekama.

Ana Lonjak Božičević, Izvor; www.telegram.hr

Prijatelj vašeg uspjeha