6 načina da ostanete smireni na poslu

Posao može da bude stresan. Telefon ne prestaje da zvoni. Kolege ne prestaju da pričaju. Toliko toga da se uradi, a tako malo vremena. Mada umjeren nivo stresa može da posluži kao dobar pokretač, pretjerani stres se negativno odražava na vašu produktivnost, da i ne spominjemo posljedice po vaše fizičko i emotivno zdravlje.

Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da biste se bolje osjećali.

Prekinite multitasking

Odnosno, drugim riječima, ne pokušavajte da istovremeno obavljate veći broj stvari. Ako osjećate da postajete nervozni, skoncentrirajte se na jedan po jedan zadatak. Zatvorite sve pretraživače na internetu, windows i aplikacije, osim onih koje su vam zaista potrebni. Zatvorite mail i namjestite telefon da ne zvoni. Skoncentrirajte se na to da obavite jednu ili dvije stvari, a onda se ponovo logiraje, i provjerite da li ste u međuvremenu imali nekih poruka.

Izađite na sunce

Ako po čitav dan radite unutra, u istoj kancelariji, lako se gubi prava perspektiva, pa vam mail koji ste dobili od šefa, ili neki izgubljen fajl, mogu djelovati kao prava katastrofa. Samo nekoliko minuta provedenih vani može, međutim, učiniti da stvari ne izgledaju tako strašno. Naučno je dokazano da sunce povećava osjećaj sreće. Kada smo izloženi jarkoj svjetlosti nivo serotonina raste, i zbog toga smo ljeti uglavnom bolje raspoloženi. Tokom radnog dana, pauzu za ručak ili kafu provedite vani, na nekom sunčanom mjestu, ili izađite i prošetajte brzim hodom, čim osjetite da nivo stresa raste.

Raščistite radni stol

Teško je da se ne osjetimo preopterećeno ako nam je stol pretrpan papirima, fasciklama i stikerima. Stručnjaci kažu da svaki radni dan treba započeti za čistim stolom.

Nabavite biljku

Neka zelena biljka u kancelariji popravlja zdravlje, smanjuje stres, pa čak i snižava krvni pritisak. Zaposleni koji imaju biljku u radnom okruženju brže reagiraju, pod manjim su stresom i pažljiviji su od kolega koje je nemaju.

Pijuckajte zeleni čaj

Zeleni čaj (piće koje se u svijetu najviše konzumira poslije vode) ima mnogo korisnih učinaka po zdravlje, a između ostalog smanjuje i stres. Ima samo malo kofeina i djeluje blaže od kafe, a istovremeno sadrži L-teanin, koji smiruje i pomaže da se održi jasna koncentracija.

Krećite se

Bez obzira koliko vam je dnevni raspored pretrpan, nađite vremena za fizičku aktivnost. Ona pomaže da se smanji stres, održi rutina i da se bolje razmišlja. Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti, tijelo proizvodi više neurotransmitera koji čine da se osjećate dobro, poznatih kao endorfini, i pomaže vam da sačuvate dobro raspoloženje čak i ako dan postane po malo naporan.

Izvor: www.cure.ba

Prijatelj vašeg uspjeha