6 stvari koje sam naučila zahvaljujući strogoj mami

Kao dijete, mislila sam da imam najstrožu mamu. Nije mi dozvoljavala da imam momka do šesnaeste godine, nismo mogli da spavamo kod prijateljica i morala sam biti kući u 10 sati. Govorila sam sebi „Kad ja budem roditelj, sve ću raditi drugačije. Nikad neću biti takva mama“. A onda sam dobila djecu.

Nekada mi se čini da sve činim isto kao i moja mama, i znam da sam stroga. Ali sada znam i da je sve to bilo iz ljubavi. I nikada joj neću moći dovoljno zahvaliti za sve lekcije kojima me je naučila, a od kojih je najvažnija ta, da je obitelj na prvom mjestu.

1. Ne odustaj

Molila sam mamu da me upiše na klarinet, da bih bila kao svoja starija sestra. Ali, mama je imala uvjet – ako se upišem u četvrtom razredu, nema odustajanja do srednje škole. Znala je da će mi brzo dosaditi i da neću željeti vježbati. I poslije godinu dana stvarno sam je molila da se ispišem, ali ona me je podsjetila na svoje pravilo. Znala je da će mi to izgraditi karakter i da ću razviti ljubav prema glazbi koja će mi promijeniti život. I zaista, glazba mi je pomogla na moja četiri porođaja, smiruje me i pomaže mi da pišem.

2. Budi dijete

Dok su se sve moje prijateljice držale za ruke i ljubakale sa svojim momcima u sedmom razredu, ja sam se pitala zašto ne mogu i ja. Ali moja mama imala je čvrsto pravilo – nema momaka prije šesnaeste godine. Željela je da, dok smo djeca, budemo djeca. Zbog toga sam iskusila djetinjstvo u svoj njegovoj nevinosti i to je dar na kojem sam joj zahvalna, jer mnoga djeca isuviše brzo odrastaju.

3. Naporno radi za ono što želiš

Svoja ljeta u starijim razredima provodila sam s mamom na poslu. Pomagala sam oko papirologije, javljala se na telefon, sređivala police… S petnaest godina počela sam raditi na šalteru u liječničkoj ordinaciji. Sa šesnaest sam radila svakog dana poslije škole od 5 do 10 navečer da bih zaradila za automobil. Priželjkivala sam da mi mama jednostavno kupi auto a ja da zadržim svoju zaradu, ali mi je činjenica da sam sama zaradila svoj automobil donijela mnogo zadovoljstva.

4. Izađi vani i igraj se

Da sam mogla da biram, nacrtala bih se ispred TV-a i gledala crtaće po cijeli dan. Umjesto toga, mama bi samo viknula iz kuhinje: “Idi se igrati vani!” Vozili bismo bicikle od jutra do mraka, trčali kroz prskalice, ležali u travi i promatrali oblake. Ponekad bih se s knjigom zavukla na drvo i zadubila u čitanje sve dok je ne bih čula da me doziva na večeru. Sve to naučilo me je samostalnoj, kreativnoj i aktivnoj igri.

5. Vikend je za obitelj

Vrijeme smo provodili s obitelji, uključujući babe, djede, ujake, tetke i rodbinu. Okupljanja nisu bila po pozivu već su svi uvijek bili dobrodošli. Uvijek je bilo hrane, smijeha, i nije bilo drugih planova osim da provodimo vrijeme zajedno. Ponekad sam željela biti više kao druga djeca, koja idu da prespavaju kod prijatelja ili s njima na put, ali, kad se sad osvrnem, imam pregršt uspomena na ljude koji mi najviše znače u životu – obitelj.

6. Sve pada u vodu kad postanete baka

Najdraže mi je kad gledam kakva je moja mama s mojom djecom. Jako ih voli, ali na drugi način nego što je voljela mene. Mekša je, manje stroga – umjesto da postavlja pravila, više voli da ih krši. I, mada sam sada stroga mama, znam da ću jednom, sa svojim unucima, biti drugačija, iako ću ih jednako voljeti.

Priredila: Jovana Papan, Izvor: HuffingtonPost / Detinjarije

Prijatelj vašeg uspjeha