7 koraka do savršene veze

Ukoračili ste u vezu, ali niste u potpunosti zadovoljni svojim odnosom? Osjećate da u vašoj vezi ima puno mjesta za napredovanje, ali ne znate što učiniti kako biste uveli željene promjene? Ovih 7 koraka mogli bi vam pomoći da napravite korak naprijed na putu prema vezi o kakvoj ste oduvijek sanjali.

Mnogi poznati psihijatri i psihoterapeuti govore o sličnosti partnera kao ključu svake uspješne veze. Dalje govore kako kako se za uspješan odnos moraju poštivati neka osnovna pravila, a kažu i da je veza moguća samo u određenim okolnostima.

Međutim, naša vjera u ljubav govori nam da u ljubavi ne postoje odrednice i pravila, te da jaka kemija, čak i kod potpuno suprotnih karaktera, čini savršenu vezu. Ipak, kako bi odnos očvrsnuo i potrajao, na vezi je potrebno svakodnevno raditi.

Razgovarajte

Gotovo svi problemi u odnosima posljedica su loše komunikacije. Ukoliko komunikacije nema ili je na nezavidnoj razini, nakupljeno nezadovoljstvo se nagomilava, a kao što znate – emocije će kad tad izaći na površinu, pa je bolje da se to ne dogodi u obliku eksplozije. Izađite iz tog začaranog kruga nezadovoljstva ugodnim i nježnim razgovorom.

Slušajte

Doista slušati nekoga ponekad može biti zahtjevno, ali je i od iznimne važnosti. Dobro otvorite uši i pokušajte razumjeti ono što vam druga polovica govori – ponekad će vam reći i mnogo više nego što mislite. Cilj ove tehnike je da se osoba koja govori osjeća shvaćeno. Zaboravite rasprave u kojima samo čekate svoj red kako biste nešto rekli. Slušajte, jer slušanje je ključ.

Prihvatite

Općepoznato je da ljudi ne mogu promijeniti druge, već samo sebe. Dakle, prihvatite osobu s kojom ste u vezi baš onakvu kakva jest. Učinite li to oboje, vaša će veza prodisati jer nitko ne voli da se od njega očekuje više nego što on to može pružiti. Svom partneru najbliži, u svijetu u kojem se od nas svakodnevno očekuje savršenstvo, budite osoba koja će ga prihvatiti sa svim svojim manama i vrlinama. Prihvaćanje je ključ uspješne veze.

Ravnoteža

Važnija nego što se zapravo čini. Bez obzira na to koliko ste voljeni od strane neke osobe ili koliko god vi nekoga voljeli – on nikad ne bi trebao biti vaš „cijeli svijet“, niti biste vi trebali biti njegov. Održavajte odnose s drugim ljudima i prijateljima koji su uz vas bili mnogo prije, ali i ne prestajte stjecati nove kontakte i prijateljstva. Balansirajte i upotpunite svoj život, jer ćete na taj način imati više snage i energije za odnos s vašim partnerom.

Iznenađujte

Mnogi govore da je svaki početak veze najljepši (i u pravu su). A zašto je to tako? Zbog iznenađenja! Već nakon par mjeseci, većina zaboravlja na važnost iznenađenja čime se gubi uzbuđenje, zabava, osjećaji, ali i lijepe geste kojima nekome dajete do znanja da vam je stalo. Ukoliko želite savršen odnos, ovakve stvari ne smijete zanemarivati jer ne zaboravite – pažnja je od velike važnosti.

Pohvalite

Svi smo vrlo dobro svjesni činjenice da svaka riječ sa sobom nosi određenu moć. I dok se svi mi svijesno ili nesvjesno uzbuđujemo kad nam netko kaže riječi: „Volim te“, isto bi bilo i da smo napisali riječ “Torta”, samo što bi u tom slučaju takva riječ izazvala drukčiju reakciju. Naš mozak jednostavno tako funkcionira – ima algoritme pomoću kojih određeno reagira na pojedine riječi. Obasipajte voljenu osobu toplim i ugodnim riječima. Unesite mir i sreću u život i trudite se držati stvari pod kontrolom. Održavajte harmoniju.

Divite se

Uprkos svim problemima i nesrećama koje nas obično snađu u vezi, divljenje prema partneru nerijetko nadjačava i najgore prepreke. Svi smo mi u vezi s “baš tom” osobom zato što nas je “baš ta” osoba jednom zadivila, a s njom smo i dalje jer naše divljenje ne prestaje. Divite se, jer nema ljepše stvari ni za jednu ni za drugu stranu. Uživajte u ljubavi i ne bojte se pokazivati svoje osjećaje.

Izvor: Cosmopolitan.hr

Prijatelj vašeg uspjeha