7 SAVJETA ZA PRONALAZAK OSOBNE STRASTI – 2.DIO

Što biste radili i besplatno?

U ovom društvu, nama vlada svemogući novac. To je način na koji sistem funkcionira, i to je igra koju moramo igrati. Problem je u tome što takva pravila navode mnoge ljude da se vode kriterijem zarade, umjesto kriterijem sreće.

Pročitao sam bezbrojne priče o brokerima na burzi i doktorima, koji su napustili svoje dobro plaćene pozicije da bi se bavili onim što vole. Postoji razlog za to. Iskreno vjerujem da ćete, ako slijedite to što volite bez razmišljanja o tome hoćete li postati bogati ili ne, na kraju i postati uspješni. Kada radite ono što volite to na površinu izvlači ono najbolje u vama. To pak donosi uspjeh. Mislite li da su najuspješniji ljudi svijeta došli do pozicije na kojoj jesu zato jer su htjeli postati bogati? Nipošto. Oni su jednostavno slijedili svoju strast prema bavljenju nekom aktivnosti, i njihov uspjeh bio je samo nusproizvod njihove posvećenosti.

Zato se pokušajte sjetiti nečega što bi jednostavno voljeli raditi, čak i ako za to ne biste bili plaćeni. Pokušajte se sjetiti nečega čemu se veselite, nečega što biste stalno radili, kad biste mogli.

O čemu volite pričati?

Teme o kojima obično pričamo definitivno govore nešto o tome što nas zanima, i to je još jedan dobar način da saznamo u čemu stvarno uživamo u životu. Većinu vremena, ovoga nismo do kraja svjesni. Upravo radi toga je dobar način da to saznate taj da upitate svoje prijatelje. Pitajte ih što im se čini o čemu najviše volite pričati. Pitajte ih od koje vam teme zablistaju oči, i promijeni se cijelo vaše ponašanje. Mogu vam garantirati da će vas neki od njihovih odgovora iznenaditi. Neke od tih stvari vama nisu toliko očite, no vaši prijatelji mogu vidjeti reakciju na vašem licu koju sami ne možete vidjeti. Pokušajte tim pristupom, on je pun uvida i može vas dovesti korak bliže otkrivanju vaše strasti.

Koja vas tema čini otpornima na neuspjehe?

Kada radimo ono prema čemu osjećamo strast, imamo potpuno povjerenje u vlastite sposobnosti. Radi toga se ne brinemo o neuspjesima, jer u vlastitom umu, kako možemo ne uspjeti ako radimo to što volimo? Već sam taj rad je uspjeh sam po sebi, stoga se čini kao da je nemoguće ne uspjeti. Sjetite se nečega što samo radite ili želite raditi, bez obzira na sve. Nešto o čemu niste zastali da bi razmislili ni sekunde. Sjetite se nečega za što vam se čini da to morate napraviti i da neuspjeh uopće nije vaša briga, jer već je već samo to što to uopće radite poput puta i cilja zapakiranih u jedno. To bi mogla biti vaša prava strast.

Što biste požalili da niste probali?

Svi mi imamo svoje snove, a onda nas  u jednom trenutku život nekako uspije povući u drugom smjeru, i kad se sljedeći put osvijestimo, daleko smo od tih snova koje smo nekad imali. Ako biste bili na kraju svog života, što biste žalili da niste probali? Što biste pomislili da ste htjeli raditi, a niste imali prilike? Razmislite o tome. O čemu god da pomislite da biste tada požalili da niste probali, velika je šansa da je upravo to vaša strast. Nema ničeg goreg nego doći do kraja puta i osjećati žaljenje. Upravo zato je toliko bitno da pronađete svoju strast i slijedite je.

Živite svoj život tako da kasnije ne morate osjećati žaljenje.

Frederic Premji

Prijatelj vašeg uspjeha