8 razloga zašto dijete treba odmah udaljiti od mobilnih uređaja

Istraživanje pokazuje da izlagati malu djecu tehnologijama zapravo šteti jer su izloženi kritičnim faktorima za razvoj, ponašanje i učenje. Što još treba da nas zabrinjava?

 

1. Tablet utječe na rast mozga

Između rođenja i prvog rođendana, mozak djece se utrostruči u veličini i nastavlja ubrzano da se razvija dok ne napune 21 godinu. Ovo zahtjeva širok spektar stimulacije koje ne obuhvaćaju izlaganje spomenutim tehnologijama. U nekim slučajevima, ove tehnologije će izazvati kognitivna kašnjenja, oslabljeno učenje i povećanu impulzivnost.

2. Odgađa društveni razvoj

Mališani koji koriste stvari kao što je Ipod, često odgađaju razvoj socijalne vještine za razgovor i akademska dostignuća.

3. Pretilost

Jedno od  četvoro kanadske djece i jedno od troje američke djece su pretili. Ovi uređaji često čine da naša djeca više žive neaktivni stil života. To je jednako pretilosti.

4. Nedostatak sna

Također ne iznenađuje. Nije neuobičajeno da djeca ostanu do kasno igrajući kompjuterske igre.

5. “Digitalna demencija.”

Brz medijski sadržaji doprinosi da pažnja bude u deficitu i smanjuje koncentraciju. Ovo je uzrokovano “odljevanjem znanja” neuronalnih puteva u frontalnom korteksu.

6. Povećan rizik od ovisnosti

Ove tehnologije često odvoje djecu od roditelja. To je dokazano da kada je roditeljska vezanost odsutna, šanse za bolesti ovisnosti raste, posebno za onu tehnologiju koja im je dostupna.

7. Izlaganje radijaciji

SZO je klasificirao mobilne telefone kao mogući kancerogen zbog zračenja koje emitiraju. U 2013, dr Entoni Miler iz Univerziteta u Torontu škole za javno zdravlje, preporučuje da na osnovu istraživanja, da izlaganje radio frekvencijama treba da bude reklasificirano kao vjerovatno kancerogeno.

8. Naprezanje očiju

Trošenja previše vremena ispred ekrana može biti pritisak na oči bilo koga. Na djecu posebno. Djeca mogu razviti Computer Vision sindrom, što je vrsta naprezanja očiju. Ako vaša djeca koristite ove tehnologije, ograničite ih na 30 minuta odjednom.

Izvor: www.webtribune.rs

Prijatelj vašeg uspjeha