8 znakova da ste veoma osjetljiva osoba

Da li vam drugi često govore da se smirite, da ne budete tako osjetljivi ili da sve uzimate previše k srcu? Vi ste se zabrinuli i pomislili da s vama nešto nije u redu? Veoma osjetljive osobe čine 20% svjetske populacije!

Vama je lakše i brže da iskažete svoje emocije i nije vas sram da plačete pred svima. Ne brinete se da li ste pokazali “slabost”. To i nije slabost već ogromna vrlina, jer ne može svako izraziti emocije na pravi način. Veoma osjetljive osobe imaju zajedničke karakteristike, a sljedećih osam ih najbolje opisuje.

Vi ste hiper svjesni svih nijansi u vašem okruženju

Veoma osjetljive osobe primjećuju stvari koje drugi propuštaju. To može biti i nova frizura ili razmještaj. Zvukovi ih lako mogu uplašiti, a osjetljive su na odeđene mirise i tkanine.

Na vas lako utječe raspoloženje drugih

Raspoloženje drugih ljudi utječe na svakoga, ali ovaj efekat je pojačan kod veoma osjetljivih osoba. To je odlično kada ste okruženi pozitivnim ljudima, ali može biti prilično težak teret kada ste u društvu pesimističnih i negativnih osoba.

Brzo se preopteretite

Ako veoma osjetljivu osobu pitate da odjednom uradi više stvari ona veoma brzo postaje preopterećena. Generalno, veoma osjetljive osobe ne znaju se nositi sa kaotičnim i stresnim situacijama.

Uzimate svaku kritiku k srcu

Kriticizam je dio života. Međutim, veoma osjetljive osobe stvari osjećaju dublje te ih kritike pogađaju više nego druge. Zbog toga imaju tendenciju da udovoljavaju drugima, kako ne bi bilo prostora za kritike.

Savjesni ste

Veoma osjetljive osobe su natprosječno pažljive. One prve primijete kada je neko nepristojan ili bezobrazan. U njihovoj je prirodni da su savjesne.

Izbjegavate filmove koji sadrže scene nasilja

Ne podnosite horor filmove, ali ni “akcijske” (zbog scena nasilja). Znate da će vas nasilne scene uzrujati pa radite sve što je u vašoj moći da takve televizijske programe izbjegnete, ali i scene u stvarnom životu.

Duboko cijenite umjetnost, muziku i prirodu

Veoma osjetljive osobe često su ganute umjetnošću i prirodom. Njima je prirodna ljepota prirode ljekovita te im donosi smiraj. More, rijeka i jezero daju im osjećaj udobnosti.

Niste odlučni

Veoma osjetljive osobe razmišljaju svojim emocijama. Upravo zbog toga im je teško da budu odlučne. Veoma se brzo mogu uznemiriti, ako donesu pogrešnu odluku ili loš izbor.

Izvor: minimagazin.info

Prijatelj vašeg uspjeha