9 istina koje mame sinova moraju znati

Ako imate same kćeri okolina će vas neprestano ispitivati mislite li možda poraditi i na barem jednom sinu? No mit o sinovima nije nažalost jedina naporna stvar koju će vam okolina nametati s obzirom da će vam vrlo vjerojatno isto ponavljati i ako imate sinove. “Mislite li ići na kćer?”

Što ima loše u tome da odgajate samo kćeri ili samo sinove? Nema ništa loše, naravno, no okolina često zna biti brutalna. Zna to dobro mama Abby Rodman koja ima tri sina i nipošto ne želi pokušavati dobiti kćer. Za nju su tri sina i više nego dovoljna i uopće ne vidi problem u tome, unatoč tome što su je znali szsipati s raznim pametnim mišljenjima o očitim nedostacima sinova.

“Što ćeš kada budeš bolesna? Neće ti sinovi biti pri ruci, vjeruj mi.” – otac naše bebisiterice.

“Ne želim ni pomišljati na novu trudnoću da mi se ne bi dogodilo što i tebi” – prijateljica koja ima dva sina.

“Uh, troje! Sve sinovi. Blago vama! (uz okretanje očima)” – učiteljica jednog od sina.

“Ponekad je takve opaske lako ignorirati, ali nekad su me stvarno ostavili u šoku”, napisala je na svom blogu na Huffington Postu mama Abby. “Ponekad mi je došlo da se branim, sebe i svoje sinove, a sada, nakon toliko godina predivnog suživota s moja predivna tri dečka imam nešto puno ozbiljnije da vam kažem.

Svi vi koji imate sinove složit ćete se, nadam se, sa mnom, jer život s dečkima jest izazovan, ali svakako imamo svoje posebne draži.

  1. Prva ljubav

Rođenjem sina rađa se ljubav jaka i snažna, istovjetna prvoj ljubavi u kojoj bezuvjetno uživaju i sinovi i mame. Nema zdravije ljubavi od te jer sinovi od prvoga dana uče voljeti i poštivati – žene, i onako kako ćete svoje sinove učiti da se ophode prema vama, naučit će kako se ophoditi prema drugim curicama i ženama. Ista je stvar naravno i u odnosu kćeri i tate, to su odnosi iz kojih se uči za kasnije u životu.

  1. Mama je ženski prototip

Sve polazi od doma pa tako i budući odnosi vaše djece s njihovim budućim partnerima/icama. Znajte da ćete baš vi svom sinu biti prototip žene koju će vrlo vjerojatno kasnije tražiti u svom životu, pa ako muško dijete navikne da se prema ženama odnosi s poštovanjem i ljubavlju, ako nauče da mame samo očekuju baš takav odnos od svoje djece i svog partnera, vaš će sin jednoga dana težiti sličnom odnosu i sa svojom budućom partnericom.

  1. Ponekad ćete žaliti zbog svog ponašanja

Sinovi su puno aktivniji i nestašniji od kćerki (u većini slučajeve) zbog čega su i mame prema sinovima malo “nestašnije”. Mame i viču i često se živciraju zbog ponašanja svojih sinova, i kasnije žale, ali priča se ponavlja i ponavlja. Ali mame zbog toga nisu loše, samo im treba malo više strpljenja ili jednostavno moraju naučiti pravovremeno sebe isključiti iz nestašne situacije, smiriti se i tek onda djelovati.

  1. Ponekad ćete ipak razmišljati o djevojčicama

Kada vam vaši dragi, mili, nestašni sinovi pokvare dan svojim ponašanjem možda ćete se zateći da ipak razmišljate o djevojčici – možda ona ne bi bila toliko glasna, na koga bi ličila, možda bi ona bila malo poslušnija? Svaka mama ima pravo razmišljati ili maštati, to je normalna stvar, no ako ste pored svojih dječaka odlučili ne ići više na još jedno dijete, nitko vam ne može zabraniti da barem u nekim situacijama razmišljate o tome što bi bilo da je bilo.

  1. Nećete imati toliko drame

U ranom djetinjstvu sve curice imaju svoje drame, a sve mame koje nemaju curice sretne su jer zu izbjegle sve te emocionalne ringišpile, sve te curičaste svađe i svađice – i zato uživajte u svojim sinovima s kojima su emocionalni usponi i padovi čak i dokazano malo manje dramatični nego kod curica. No, uživanje vam neće trajati doživotno jer dečki redovno pokazuju znatno više “drame” u predtinejdžerskim i tinejdžerskim godinama.

  1. Dečki su neovisniji pa će i mame imati malo više vremena za sebe

Možda ne u prvim godinama njihovog života, ali kako će rasti dečki će se puno brže početi osamostaljivati u svojim igrama i neće toliko tražiti mamino društvo kao što to čine curice. Tako će mama puno prije početi nalaziti vrijeme za sebe.

  1. Dečki su rjeđe žrtve

Ne možemo ne misliti i na onaj segment djetinjstva gdje kada djeca počnu sama izlaziti van – i po danu i po mraku, i u to će vam slučaju činjenica da imate sina (snažnog, samouvjerenog i dobro odgojenog) smiriti vaše živce, a kasnije i vaš san. S curicama, kasnije djevojkama, imat ćete puno više stresa.

8. Uvijek ćete ih gledati i voljeti na isti način

Koliko god izrasli i narasli vaši će sinovi uvijek biti vaši mali sinovi. I Istim ćete ih očima gledati dok spavaju onako slatki s tri-četiri godine ili sa 18. I isto ćete se topiti kada vas vaš sin zagrli, stisne i kaže da vas voli – i sa 3 i sa 20 godina.

  1. Prihvatite izazov

Sjetite se da baš sve dolazi od doma i da je vaš zadatak od vaših sinova napraviti poštenog muškarca. Sjetite se toga svaki put kada vaš sin zaplače – ne branite mu to – dajte mu da iskaže emocije; potaknite ih da imaju svoje zadatke po kući – dajte im da se nauče na svoju ulogu u kućanstvu; učite ih da budu samouvjereni, ali i nježni – vaš je zadatak da ih oblikujete po mjeri, da ih najviše što možete približite slici savršenog muškarca jer vjerujte, društvo će možda učiniti kasnije svoje, ali vi ste ona(j) koji im mora dati čvrste i dobre temelje za daljnju izgradnju svog muževnog karaktera.

I kada jednom vaš mali nestašni sin stasa u muškarca koji je istodobno i snažan i nježan, i svjestan i voljen – znajte da ćete, jednom kada se razbolite i ostarite imati sina (sinove) koji će itekako biti voljni brinuti o vama.

Izvor: www.index.hr

Prijatelj vašeg uspjeha