9 načina da se oslobodite opterećujućih misli

Misli koje nas opterećuju i remete koncentraciju mogu se lako kontrolirati – savjetujemo da isprobate bar neku od ovih 9 tehnika mentalnog detoksa.

Um ispunjen mislima koje se sustižu, prestižu i preskaču – to je slika mentalnog pritiska koji često trpimo, a koji doprinosi stresu i iscrpljuje nas. Ideja je da se energija preusmjeri i vrati tijelu i tako olakšaju svakodnevne obaveze i smanji napetost.

1. Naučite da se budite polako i pritom mislite samo na ono što želite.

Nije dobar početak dana ako sebi dozvolite da mozak – u trenutku buđenja – skoči s “nula” misli na pedeset. Šok za mozak je šok za cijelo tijelo i zato se potrudite da sebi omogućite sporo buđenje, ne ustajte iste sekunde iz kreveta i naročito nemojte odmah da počnete da razmišljate o obavezama koje vas čekaju. Provedite makar pet minuta opuštajući se i slušajući svoj unutarnji glas koji vam šapuće neke lijepe misli. Ovakav način buđenja će vas učiniti mnogo opuštenijim i spremit će vas za dobar nastavak dana.

2. Malo otvorite usta.

Zvuči nevjerojatno, ali opuštanje tenzije koja se skuplja u vilici može donijeti ogromno olakšanje od pritisaka koji se sakuplja u glavi i oko vrata. Uz to, otpustit ćemo i bar pet dosadnih misli. Otvaranjem usta i opuštanjem vilice dolazi do opuštanja obraza i mišića lica, pa se na taj način energija vraća u tijelo. Ukoliko vam je potrebno veće opuštanje, otvorite usta skroz, malo isplazite jezik i kažite “aaaa” (kao da ste kod doktora). Pokušajte odmah, osjetit ćete olakšanje!

3.Očistite prostor koji vas okružuje.

S obzirom na to da su vam misli u gužvi, vjerojatno vam je i dom zatrpan bespotrebnim stvarima. Ako želite odagnati 30% neželjenih misli, morate ukloniti 30% stvari koje vam se više ne sviđju, koje ne želite, koje se ne uklapaju u prostor, a možda su i polomljene ili ih niste dugo koristili. Ovo olakšanje u domu donijet će olakšanje i u vašem umu, pa misli koje vas pokušavaju obuzeti neće imati šanse.

4. Premotajte misli i usporeno ih ponovite.

Vrijeme je da se malo zabavite s mislima! Izaberite onu koja vas najviše nervira i najčešće se ponavlja, pa je ponovite u svojoj glavi potpuno usporeno. Ovo ponavljajte dok ta misao ne izgubi smisao. Prvo što ćete primijetiti jest koliko je ona bila neproduktivna i onda ćete uspjeti da je se otarasite jednom za sva vremena.

5.Oslobodite se misli tako što ćete ih zapisati

Stvari koje su nam bitne često premotavamo u glavi kako ih ne bismo zaboravili. Slijedeći put kada se dogovorite s nekim da izađete, ili kada se sjetite da morate kupiti nešto u prodavaonici – zapišite to. Nije bitno da li u notes koji nosite sa sobom ili mobilni telefon – zapisivanje će učiniti da osjetite da ste zapamtili to što vam je bitno, i onda mozak neće osjećati potrebu da ponavlja jednu istu stvar non-stop. Dobro je i zapisivati misli pred spavanje, tada vam vjerojatno nije ni do čega i samo čekate da se završi još jedan naporan dan, ali zapisivanjem ćete “isprazniti”mozak i poslati ga opuštenog na zaslužen odmor.
Mozak je pun informacija koje se smjenjuju, a tako što ćete zapisivati ono o čemu razmišljate ispraznit ćete ga i osloboditi se psihičkog pritiska.

6. Aktivirajte čula

Uključite svojih pet čula (miris, ukus, dodir, vid i sluh) i tako usmjerite energiju iz uma na tijelo, gdje bi trebala bitio da bude. Recimo da usmjerite pažnju na ono što možete pomirisati. Je li ugodno, svježe, možete li promijeniti taj miris? Mirisna ulja, štapići i svijeće su odličan način da aktivirate čulo mirisa, dok u isto vrijeme umirujete i opuštate misli.

Dodirnite svoju kožu, lice, noge, ruke, prste ili odjeću. Stavite neku kremu na ruke, osjetit ćete kako su nježne i da im nije potrebna nikakva daljnja njega. Zagrlite sami sebe njima i pustite da vam loše misli odu tijekom ovog procesa.

Na slične načine aktivirajte svoja ostala čula i shvatit ćete da postoje dijelovi tijela, osim uma, koji zaslužuju vaš fokus i energiju.

7. Odagnajte opterećujuće misli.

Misli nemaju svoj vlastiti “um” i “volju” – lako ih je odagnati. Nekome pomaže medatacija, nekome sviranje, plesanje, joga, šetnja, čitanje inspirativne knjige. Pronađite ono što vam pomaže i posvetite dovoljno vremena tome, jer kreativnost i mašta ne postoje u umu koji je zauzet.

8.  Obratite pažnju na to kako se osjećate.

Ovo nema nikakve veze s tim kako mislite da se osjećate, već sa tim kako se vaše tijelo i biće osjećaju. Tijelo uvijek pokušava da vam privuče pažnju, ali rijetko uspijeva zbog preokupiranog uma.

Osjećate li se opušteno, umorno, sretno, užurbano, žedno, gladno, premoreno ili vam treba dobro istezanje? Ignoriranje potreba tijela drži energiju zarobljenu u glavi. Kada svoju svijest odaljite od vajskog svijeta i usmjerite na tijelo brže ćete primjećivati kako se zapravo osjećate i koje fizičke potrebe imate.

9. Radite na svom disanju.

Oštro, kratko i plitko disanje drže energiju zarobljenu u glavi i gornjem dijelu tijela, dok dugačko, usporeno i nježno disanje dovodi kisik do pluća, krvotoka i mozga, relaksirajući tako tijelo i um. Kada se fokusirate na disanje i tijelo, nema mjesta za optećujuće misli.

Izvor: http://www.lovesensa.rs/

Prijatelj vašeg uspjeha