9 savjeta kako učvrstiti vezu između braće i sestara

Lijepo je pomisliti da bi vaša djeca, braće i sestre, trebali biti povezani s tako čvrstom vezom jer ipak – pa braća/sestre su! Ali, u stvarnom životu to zapravo baš i nije tako.

Da – oni se vole, ali većinu dana provode kao pas i mačka govoreći jedan drugom ružne riječi, gurajući jedan drugoga od sebe i sa stalnom zlovoljom u glasu gledaju jedan na drugoga. Nije rijetkost, a to, kažu psiholozi, nema čak ni previše veze s njihovom dobnom ili spolnom razlikom. Ali ima s karakterom i još važnije – s ophođenjem vas kao roditelja ne prema svakom djetetu ponaosob već ophođenju prema njima kao paru/trojcu…

I kako što psiholozi također vole često istaknuti – sve počinje u djetinjstvu. Zato ako i vi imate jedan takav primjer u svojoj obitelji znajte da lijek postoji, da ćete vi morati biti ti koji će forsirati čvrstu vezu među njima kako se s godinama ne bi dogodio razdor koji će ih eventualno opet spojiti tek tamo negdje poslije 20. godine. Tek kada postanu potpuno svjesni da je krv koja ih veže važnija od bilo kojeg drugog odnosa. Jer oni toga u djetinjstvu jednostavno još nisu svjesni.

Zato ako među svojom djecom želite stvoriti neraskidivu vezu koja će biti snažna i doživotna, slijedite ove naoko jednostavne naputke.

Poštujte ih jednako

Svi kažu da je ljubomora starijeg na mlađe dijete najčešći razlog razdora i to zato što se mlađima češće pušta – i to jest razlog za ljutnju. Zato nikada nemojte mlađem djetetu dopuštati ono što starije ne može raditi ili mlađem dozvoljavati da se bez ikakve sankcije izvuče iz svoje nepodopštine. Tu ne govorimo naravno o bebama koje ipak još uvijek ne razumiju mnoge stvari koje primjerice trogodišnjak već zna i razumije.

Potražite uzorke ponašanja

Prije nego reagirate na njihovu svađu probajte zaključiti postoji li neki određeni razlog zašto vaša djeca započinju svađu. Razlozi su brojni, a najčešći su: da privuku vašu pažnju, da jedan ljubomorno uzme sebi to zbog čega se svađaju, da namjerno izazovu razdor samo zato ovog drugog otkvače od sebe… Kada shvatiti zašto se najčešće svađaju, tada ćete ih lakše usmjeriti. Jer nije bit riješiti svađu, bit je usmjeriti ih da do takvih svađa više ne dolazi.

Timski rad

Unatoč tome što vam djeca možda imaju primjerice 3 i 7 godina, kada je riječ o zajedničkim obiteljskim akcijama, uvijek ih zovite da nešto rade zajedno. Timski rad je ključ zajedništva, to zapamtite i podsjetite se prije nego što samo od jednog djeteta zatražite da nešto napravi. Neka idu smeće baciti zajedno, neka zajedno s vama rade kolače.

Naučite ih da se pomire

Ljutnja je vražja stvar čak i kod djeca koja se inače ne ljute dugo. Važno je stoga naučiti ih da se pomire sami. Djeca moraju znati da su razmirice normalne, ali da te svađe moraju biti s poštovanjem. Naučite na primjerima da ružne riječi itekako bole i da svaka svađa mora završiti s iskrenom isprikom. Kada shvate važnost tih riječi lakše će i brže riješiti svoje razmirice – sami.

Naučite ih da bodre jedan drugoga

Nema važnije stvari od one da jedno dijete iskreno bodri i podupire drugo. Možda to neće toliko doći do izražaja kada su još jako mali, ali kada djeca jednom krenu na treninge, na neke aktivnosti, važno je da drugo dijete također bude uključeno u te aktivnosti. Ne aktivno, nego kao vatreni navijač ili publika. Neka idu na njihova natjecanja i nastupe, da vide što sve veliki/brat sestra mogu, u čemu su i koliko su dobri. Jer jako je važno da budu ponosni jedan na drugoga. Od ponosa kreće i veće poštivanje.

Ne uspoređujte ih – nikada

Svako je dijete individua za sebe. Netko je bolji u ovome, netko u onome. Zato ih nikada nemojte uspoređivati, pohvaljujte ih u jednakoj mjeri i svakako im dajte do znanja da su oni braća/sestre koje se nadopunjuju – svaki sa svojim talentima. Tako ćete izbjeći ljubomoru i zavist te potaknuti da i oni jedan drugoga gledaju kao različite individue. Jer dok imate lagani preseravački ton starijeg koji sve može i sve zna pa time sustavno svog mlađeg brata i sestru pokušava smjesti na niže mjesto – teško da ćete dobiti ono poštivanje koje tražite od njih.

Naučite ih razliku između pravednosti i jednakosti

Naoko slični, ali silno različiti pojmovi kada su djeca u pitanju. Primjerice: Budući da je fer kad se stvari događaju iz nužnosti, ako jedno dijete mora dobiti nešto novo – tenisice za školu. dobiva novo , jer on ili ona treba za klasu . Međutim , jednakost je tada takva da ako jedno dijete dobije nešto novo, onda i ostala djeca također dobiju nešto novo. U situaciji kada jedno dijete zaista treba nove tenisice bilo bi suludo isto kupiti svoj djeci – i to je odličan primjer koji djeca moraju shvatiti. U suprotnom će se onaj koji ništa dobio ljutiti zbog onog koji je dobio, a trebao bi se ustvari tome veseliti – zbog svog brata/sestre te strpljivo čekati svoj red, jer sljedeći put to drugo dijete dobit će nove tenisice. Jer će mu trebati. Tako je i s rođendanskim poklonima i s nagradama, i to djeca moraju znati cijeniti. Jer pravednost nije često i jednakost.

Potičite ih i da neko vrijeme provode sami

Ako ste usredotočeni na jačanje snažne vezu između braće i sestara, važno je shvatiti da vaši mališani ne moraju baš svaku minutu provoditi zajedno. Neka svaki od njih imaju i svoje vrijeme i vrijeme kada će se družiti svaki sa svojim prijateljima, jer je takvo poticanje njihove individualnosti također važan ključ kod odgoja djece i učvršćivanja njihovog međusobnog odnosa u kojem će oni znati podržati jedan drugoga.

Izvor: www.index.hr

Prijatelj vašeg uspjeha