Ako postoji manjak samopouzdanja, to se lako može sakriti i nadoknaditi

Samopouzdani ljudi djeluju stabilno, pouzdano i čvrsto te lako i dugoročno osvajaju povjerenje nadređenih, radnih kolega, suradnika i prijatelja.

 

Stremite li kvaliteti, ponašajte se kao da je već posjedujete, davno je naglasio američki psiholog William James. Drugim riječima, ako i postoji manjak samopouzdanja, to se lako može sakriti od drugih. Stoga, osjećate li se nesigurno, ispravite držanje, potisnite ramena unazad, podignite glavu i budite uspravni. Ne libite se uspostavljati kontakt očima. Posvetite pozornost odijevanju. Nastojte se oblačiti kao čovjek kakav znate da želite biti. Ovakva je igra “varanja mozga” djelotvorna i čini čuda za samouvjerenost, tvrde stručnjaci.

Ako je čovjek siguran u sebe, vodit će kvalitetan i ispunjen život, bez propusta, žaljenja i osvrtanja. No kao i sve drugo u životu, i samopouzdanje treba biti uravnoteženo. Njegova prava doza zasniva se na realnim sposobnostima čovjeka, a vodi preuzimanju rizika i postizanju ciljeva, ističu psiholozi. Najbolje od svega je, naglašavaju, što je vjeru u sebe, uz čvrste ciljeve, usredotočenost i odlučnost, moguće izgraditi, ojačati i učiniti trajnom životnom odlikom.

Put do samopouzdanja najbolje je podijeliti u tri odlučujuća koraka: pripremu, lagani start i ubrzanje prema uspjehu. U prvoj je fazi najvažnije utvrditi gdje ste sada i kamo točno želite ići, tj. što želite postići, te se psihički pripremiti za taj pothvat. Osvrnite se na dosadašnji život i zapišite deset postignuća kojima se najviše ponosite. Pročitajte ih svaki tjedan. Razmislite koje bi vaše osobine prijatelji nazvali odlikama, a koje slabostima. Oslanjajući se na te podatke, promislite o mogućnostima i potencijalnim opasnostima. Za kraj izdvojite stvari koje su vam najvažnije i koje biste htjeli ostvariti u životu.

U drugoj je fazi, gledajući na ciljeve, važno utvrditi koje vam sposobnosti trebaju za njihovo ostvarenje. Mislite li da ih ne posjedujete ili ih treba dodatno razvijati, potražite program ili tečaj koji će vas “naoružati” vještinama potrebnima za uspjeh. Umjesto da odmah stremite savršenstvu, koncentrirajte se i radite na osnovama te malim ciljevima. Vježbajte pozitivno razmišljanje, uživajte u svakom uspjehu te postavljajte nove ciljeve. Prihvatite li činjenicu da su pogreške i padovi sastavni dio puta do uspjeha, počet ćete ih doživljavati kao pozitivna iskustva. U zadnjem koraku proširite vještine i pojačajte usredotočenost. Postavite si veće, dalekosežnije ciljeve i teže, rizičnije izazove.

Vježbanje “liječi” strah i nesigurnost

Sve aktivnosti i sportovi uključuju izazove, i to uglavnom one manje i izvedive. Stoga se redovitom tjelovježbom i prakticiranjem timskih sportova s prijateljima jača samopouzdanje i sigurnost, pokazala su mnogogobrojna istraživanja. U jogi je izazov, primjerice, postizanje određena položaja, kod trčanja je to jačanje izdržljivosti, a u tenisu više osvojenih setova. Vježbanje također u tijelu potiče izlučivanje tvari koje djeluju kao prirodni antidepresivi i podizači raspoloženja. Uz sve to, oblikuje figuru, a lijepo i skladno tijelo čini ljude zadovoljnima i sigurnima.

Uobličite pozitivne misli

Već u prvom koraku prema uspjehu treba postati svjestan negativnih misli koje ruše samopouzdanje te se od njih obraniti. Pozitivnim, optimističnim razmišljanjem uobličite dobre misli koje će neutralizirati loše.

Samopouzdanje i njegov manjak

Samopouzdani su ljudi, općenito gledajući, pozitivni, uporni i vjeruju u življenje punim plućima. Za razliku od njih, oni s manjkom samopouzdanja nerijetko se bore s negativnim mislima koje koče samorazvoj i životni uspjeh, a vode samouništenju.

Ivana Cesarec , Izvor: www.24sata.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha