Ako snovi nemaju rok trajanja zašto se predajete?

Svakome od nas dođe jednom ideja, vizija ili san da bi naš život mogao biti drugačiji i povjerujemo u tu ideju.

Gledamo svoj život u tom novom svjetlu i već počinjemo uživamo u nadi boljega i ljepšega života. Ali životna stvarnost odjednom lupi u glavu i kaže: bez truda i žrtve nema nikakvog puta prema naprijed. Pomislimo da je bolje od svega odustati nego mučiti sebe i živjeti u iluziji da ćemo na život jednoga dana gledati iz neke druge perspektive, a ne ove.

Život je takav da smo jednoga dana potpuno obuzeti svojim snom, a drugog dana prema njemu se odnosimo kao stranci. Čudni i sebi i drugima. I što više vrijeme prolazi veća je provalija unutar nas između svijeta ideala i svijeta stvarnosti. I čekamo samo jedan mig inspiracije da se pokrenemo i makar malo približimo snu, a onda na prvoj zapreci dobivamo potvrdu da nema nikakvog smisla truditi se kada je cilj ionako nedostižan.

Ali sve što tada trebamo učiniti jest ne odustati kada dođu poteškoće. To je jedina filozofija ljudi koji su ostvarili svoje snove. Ne odustajanje! Ne traže opravdanja, ne pronalaze izlike. Idu naprijed iako im je dosta svega da bi najradije pobjegli u neku mišju rupu i sakrili se. Oni nemaju plan „B“, oni nemaju drugu strategiju, oni nemaju rezervnu opciju u životu, već samo jedan put: ići naprijed. Oni znaju da snovi nemaju rok trajanja i uvijek im se vraćaju.

Nemaju pobjednici neka posebna znanja, jedino što  znaju je da treba početi ispočetka. Uvijek počimati ispočetka. Stisnuti zube i opet početi ispočetka. Po tisuću puta, desetak tisuća puta. A onda jednom okrenete se oko sebe i vidite da se vaš život promijenio, shvatite da se nalazite na cilju prema kojem ste išli danima, mjesecima i godinama, čujete pljesak i primate odličja.  Tada se sve čini jednostavno, a zapravo je uvijek i bilo. Nije se samo trebalo predati.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha