Američki liječnik otkriva najmoćniji prirodni antibiotik: Ubija svaku infekciju u tijelu!

Tinkture su jedni od najboljih prirodnih ljekova, prije svega zato što izvlače i čuvaju u sebi sve ono najbolje iz biljaka. Sa druge strane, veoma su jake, pa ih treba pažljivo koristiti.

Iako u tinkture obično ide alkohol, znajte da je i jabukov ocat savršen rastvarač ako želite da napravite tonik tinkturu. Ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti:

– Pomaže reguliranju kiselosti organizma

– Pomaže probavnom traktu – ako je jabukovo ocat organskog porjekla i nefiltrirano, sadržat će simbiozu prijateljskih kolonija bakterija i gljivica koje su odličan probiotik

– Ocatna kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se da smanjuje  holesterol i pomaže kod osjetljivosti na inzulin

– Jabučna kiselina koja je antifugalna, antibakterijska i antivirusna, također pomaže proizvodnju energije koja povećava mentalno i mišićno funkcioniranje.

– Jača imunološki sustav

Slavni liječnik Richard Schulze otkrio je recept koji je nazvao Super-tonik. On naglašava da je potrebno da koristite sastojke organskog porjekla ili da ih sami uzgajite, kako biste izvukli sve pozitivne efekte.

Sastojci

Svježa habanero papričica (ili najljuća koju možete da nađete), glavica bijelog luka, glavica crvenog luka, korijen đumbira, korijen rena i nerafiniran jabukov ocat.

Priprema: Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture: trave stavite u posudu, prelijte jabukovim octom, onoliko koliko je potrebno da sve biljke budu potopljene.

Zatim oljuštite i sitno isjeckajte povrće, pa stavite sve sastojke u veliku staklenu teglu i potpuno pokrijte jabukovim octom, tako da ocat pliva tri prsta iznad nivoa biljaka i povrća. Poklopite i držeći poklopac na mjestu protresite tonik tako da se izmješa.

Ostavite tonik da stoji na tamnom mjestu bar dvije do šest nedelja. Što duže stoji, bit će jači, a povremeno ga i ponovo protresite.

Cijeđenje

Zbog lakšeg čuvanja i jednostavnog korištenja, procijedite tinkturu. Trebat će vam labava tkanina –  gaza ili neke maramice, velika posuda i cjediljka od nerđajućeg čelika koja se uklapa u veličinu posude. Ako nemate takav “alat”, možete staviti krpu preko otvora tegle i sipati dok svu tečnost ne izađe, ali dosta ćete izgubiti.

Stavite cjediljku u posudu i prekrijte cediljku gazom. Izlijte sadržaj tegle u cediljku. Uzmite nešto čime ćete pritisnuti mešavinu da preostali sokovi izađu.

Tonik možete sipati u male tegle ili možete vratiti u veliku, prethodno ispranu. Zatamnjena boca je njabolji izbor, jer smanjuje štetu od svjetla. Čuvati na tamnom, hladnom mjestu. Ostatke biljaka i povrća možete da zamrznete ili dodati supama i drugim jelima.

Doziranje

Nakon što je tonik spreman, možete počneti sa svakodnevnom upotrebom, ili ga koristite po potrebi – za bolju probavu, imunitet i lječenje raznih bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i ukus biti takav, pa možete dodati malo prirodnog meda. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana.

Jedna čašica od 20-30 ml  će biti dovoljna. Međutim, ako se borite protiv teških infekcija, možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno.

Izvor: http://stil.kurir.rs/

Prijatelj vašeg uspjeha