Bez dobro postavljenih granica nema dobroga života!

Koliko je povreda i razočarenja u našim životima nastalo kao posljedica nedefiniranih granica?

Netko je upao u naš unutarnji prostor ili smo ga slučajno sami pustili. Dogodilo vam se da vas ljudi ispituju o stvarima o kojima ne bi trebali? Dogodilo vam se da vam diraju rane koje ne bi smjeli? A onda je stranac naučio brzo iskoristiti ono što nije trebao u svoju korist i iza sebe ostaviti čitav niz povreda koju su vas danima boljele.

Svatko je od nas jedinka koja ima svoj osobni prostor i svoju slobodu. Postoji prostor koji ostavljamo za nepoznate ljude, prostor za poznate, prostor koji ostavljamo za ljude koje volimo i koji nas vole, te na koncu prostor koji ostaje samo za nas. Tu smo sa svojim najdubljim ranama, osobnim hrvanjima, propitivanjima, najintimnijim osjećajima i osjećamo se potpuno ranjivo, tu smo onakvi kakvi jesmo, bez maske i glume. Kada neka osoba svojim riječima ili ponašanjem uđu u taj prostor naše osobnosti  osjećamo se ugroženo, preplašeno, narušeno.

Svi ti prostori su potrebni da naučimo štititi sebe, oni su prostori naših najdubljih čežnji, potreba, želja, ciljeva i slobode. I kao što ne želimo da netko drugi upada u naš prostor sami bi trebali po ponašanju i riječima drugoga otkriti gdje počinje njegov osobni prostor i ne ulaziti u njega. No svijet je mjesto mnogih grabežljivaca, onih koji nemaju dobre namjere ulazeći u životni prostor drugoga, te iza sebe ostavljaju ruševine. Ne bojte se zaštiti sebe, to je vaša dužnost jer biste jednako tako štitili i druge od takvih ljudi!

Postavite jasne granice i ne bojte se ljudima dati do znanja dokle smiju ići, a gdje se trebaju zaustaviti! To nije izraz vaše bahatosti ili sebičnosti, to je znak da volite i poštujete sebe i da zbog toga možete voljeti i poštovati druge. Ukoliko im ne date do znanja gdje je granica, ulazit će u vaš prostor dokle im se prohtije, a vi ćete se pitati zašto to čine, a sami im niste postavili granice. Budite jasni i hrabri! Bez dobro postavljenih granica nema dobroga života.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha