Biste li poslušali savjete jednog od najbogatijih ljudi? Savjeti osnivača Alibaba grupe Jacka Ma – 2.dio

Ne trebate nužno primjenjivati sve s popisa, ali neka od njegovih ‘životnih lekcija’ možda vam se i svidi pa ne bi bilo loše pokušati je primijeniti – jer ipak je riječ o popisu koji je sastavio poduzetnik kojega je Financial Times 2013. godine imenovao osobom godine, te ga se smatra simbolom kineskog poduzetničkog duha.

1. Novac i politička moć ne mogu postojati zajedno – tamo gdje postoji oboje dogodit će se ‘eksplozija’. Ako vas zanima i jedno i drugo, slijedite te snove jedan po jedan, a ne istovremeno.

2. Otpornost možete shvatiti tek nakon prolaska kroz teškoće – intelektualno razumijevanje ovog pojma ništa ne znači. Tek nakon stvarnog iskustva pojedinac se može smatrati otpornijim.

3. Vaš posao je da budete marljiviji, vrijedniji i ambiciozniji od drugih.

4. Natječite se dostojanstveno – ako tretirate konkurentne kao neprijatelje i oni će na vas gledati kao na neprijatelja. Umjesto toga, poštujte konkurenciju imajući na umu da sljedeći put možete zamijeniti pozicije.

5. Sve konkurente shvaćajte ozbiljno – na konkurenciju gledajte s poštovanjem jer svi imaju jednake šanse za usjeh i onaj kojeg podcijenite mogao bi vas pobjediti.

6. Izjednačite se s onima s kojima se natječete – svaki veliki posao imao je svoj manji početak i svi zaslužuju ‘mjesto za stolom’.

7. Pobjednici ne cvile – redovito grintanje znak je neuspjeha. Posao sa sobom donosi izazove, a način na koji se nosite s njima bitan je za uspjeh.

8. Na prvom mjestu su mušterije, na drugom zaposlenici, a na trećem dioničari – kao lider imate ograničenu količinu vremena i energije. Usmjetite ih na one koji omogućuju vaš posao – na klijente.

9. Zaboravite na novac – niste pokrenuli posao isključivo zbog novca. Ako se usredotočite na novac, donijet ćete odluke različite od onih koje ćete donijeti ako se usredotočite na putovanje. Putem koji ste zacrtali hodajte marljivo i ambiciozno, a s vremenom će doći i novac.

10. Pronađite prave ljude, ne nužno najbolje i najvještije – najvještiji na papiru ne moraju se nužno najbolje uklopiti u vašu kulturu ili način rada. Pronađite prave ljude, a njihove vještine uvijek se mogu razvijati, kao i vaše.

11. ‘Besplatno’ je jako skupa riječ – kada dajete nešto ‘besplatno’, dajete dobit te ljudske resurse potrošene na razvoj. Prije nego se odlučite za takav oblik promocije dobro razmislite jer ništa nije istinski besplatno.

12. Pametan čovjek koristi mozak da govori – angažirajte um i iskoristite svoj intelekt.

13. Mudar čovjek koristi svoje srce – vjerujete i intuiciji.

14. Rođeni smo da uživamo u životu, a ne da ga provedemo radeći – smisao života nije samo rad, rad, rad. Fokus bi trebao biti na uživanju, ne samo u poslu nego i u ljudima koji vas okružuju.

15. Odustajanje je najveći neuspjeh – nikada nećete znati što možete postići ako ne pokušate. Prilagodite svoje ideje, promijenite strategiju ako je potrebno – ali nikad ne odustajte.

Pročitajte  prvi dio savjeta osnivača Alibaba grupe Jacka Ma OVDJE 

Izvor: Economy.rs

Prijatelj vašeg uspjeha