Bol koja ne donosi samo patnju već i promjenu u život

Jedina sigurna stvar u životu je, da kakav god život živjeli, neće nas mimoići povremena bol. Ona je sveprisutna. U različitim oblicima.

Pogađa nas od najmanjih nogu do kraja života. Napuštenost, loša ocijena, gubitak posla, poraz na natjecanju, izdaja, osamljenost, dvoličnost drugih prema nama, i još mnogo toga. No jedna od mogućnosti koja nam se otvara jest kakav ćemo mi stav zauzeti prema njoj. Hoćemo li je gledati kao udarac koji je poslan da nas slomi ili priliku da ojačamo?

Kakve god bile okolnosti mi možemo izabrati svoj stav, koliko god imali malo prostora – prostor naše unutarnje slobode ne može nam oduzeti nitko. Kada dođu teška vremena možemo gledati iznad njih, imati više povjerenja u budućnost. No s druge strane, što je kod mnogih učestaliji slučaj, možemo se prepustiti samosažaljenju i očaju, no to nas dakako nigdje ne vodi. Štoviše vodi nas u propast. Birajte stoga uvijek onaj prvi pristup.

To što su vremena teška ne znači da ste vi lošiji, štoviše to vam dođe da odlučnije preispitate svoje snage, bolje razmislite o svojim ciljevima i za inat pođete prema njima iako oko sebe vidite mnogo zapreka. Upravo tu možete doći do spoznaje da svaka bol ima neki smisao koliko god to izgledalo besmisleno jer život nije uvijek pravocrtan. Mnoge krive linije u našim životima vode nas tamo kamo nam se otkiva nova zbilja, stvarnost koju uvijek ne primjećujemo.

Na koncu, ta je bol tu da pomičete vaše granice, razvijate svoje sposobnosti. Pogledajte na sportaše koji su postigli olimpijske rezultate. Oni svjedoče da ih je bol dovela do toga. Ta bol ne donosi samo patnju, ta bol donosi promjenu u vaš život, veliku promjenu nakon koje više ništa neće biti isto. Potrebno je mnogo strpljenja sa samim sobom i potrebno je mnogo vjere da ste jači od nje. Ako to imate – možete se nadati boljoj budućnosti.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha