Da bi vam djeca bila uspješna u životu – radite ovih 8 stvari!

Radi se o stvarima koje bi roditelji trebali prakticirati sa svojom djecom kako bi ona izrasla u ljude sigurne u sebe, koji se ne boje izazova i ne gube interes kod prvog neuspjeha

Profesor Julian Stanley sa Sveučilišta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina – njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež.

Jedna od te djece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow. Ona je danas dekan na Sveučilištu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi povećali intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu, piše Independent.

1. Izložite svoju djecu različitim iskustvima.

2. Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.

3. Uvjerite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti – što je jako važno u njihovom napretku.

4. Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smjeru.

5. Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.

6. Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno.

7. Izbjegavajte korištenje izraza kao što su “nadaren si” i “vrlo si inteligentan.” To djeci može postati teret.

8. Testirajte njihove sposobnosti.

Tina Kos, Izvor: www.24sata.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha