Da li se suprotnosti zaista privlače?

Kada su u pitanju emotivni odnosi uobičajene su dvije izreke „Suprotnosti se privlače“ i „Slično se sličnom raduje“. Iako prva važi u fizičkom svijetu, u međuljudskim odnosima se ona ne pokazuje kao ispravna iako su ljudi skloni da vjeruju u nju.

Nije nemoguće da osobe koje su dijametralno suprotne, po svojim profilima ličnosti, životnim vrijednostima i stavovima, interesima budu u  emotivnoj vezi ali je kvalitet i zadovoljstvo takvim odnosom nizak.

Poklapanje životnih vrijednosti. Ako partneri imaju iste ili slične životne vrijednosti onda je najvjerovatnije da će njihova veza dobiti na kvalitetu  i opstati duže. Životne vrijednosti se odnose na različite aspekte života kao što su obitelj, prijateljstvo, obrazovanje, želja za postignućem, financije, religioznost, težnja ka postizanju harmonije i zadovoljstva, seksualni život, održanje zdravlja, itd. Što je više poklapanja u različitim životnim vrijednostima dvaju osoba veća je vjerovatnost da se kvaliteta veze održi.

Poklapanja profila ličnosti. Ukoliko su dve osobe po strukturi ličnosti i intelektualnim sposobnostima sličnije veća je vjerovatnost da će imati kvalitetniji odnos. Npr. dvije osobe koje su otvorene, komunikativne, teže ka novim iskustvima a pritom su na sličnom intelektualnom i obrazovnom nivou će vjerovatno imati slične interese i kvalitetnije provoditi zajedničko vrijeme.

Poklapanje vezano za sam partnerski odnos. Obično svaki partner unosi u vezu svoja očekivanja vezana za to kako partenerski odnos treba da izgleda odnosno kako osoba sa kojom je treba da se ponaša u vezi. Jedno od takvih stavki jeste pitanje „slobode“ u odnosu. Iako većinu vremena partneri provode zajedno sasvim je prirodno da svaki od partnera neki dio vremena provodi odvojeno baveći se samostalno aktivnostima koje ga ispunjavaju ili u društvu drugih ljudi. Ako se stavovi po ovom pitanju ne poklapaju često dolazi do konflikta. Pitanje komunikacije u vezi je takođe aspekt koji je važan. Pored komunikacije o uobičajenim stvarima i humora koji je važan za svaki međuljudski odnos, komunikacija vezana za izražavanje vlastitih stanja, osjećanja i želja je takođe bitna. Često pretjeran zahtjev da partner  uvijek treba primjeti kako se ovaj drugi osjeća ili što želi može da dovede do tumačenja da u vezi nema razumjevanja što dalje dovodi do nezadovoljstva. Podržavanje razvoja i ličnog usavršavanja partnera u vezi je takođe aspekt koji bi trebao da se poklopi. Ako jedan od partnera očekuje da ga ovaj drugi podržava u njegovom razvoju a on to ne čini vjerovatno će doći do osjećanja ličnog nezadovoljstva i neispunjenosti što će smanjiti kvalitetu odnosa.

Što su dvije osobe sličnije veća je vjerovatnost da budu zadovoljne u emotivnom odnosu, ipak ne moramo se poklapati u svim aspektima već u onim koji su za nas od najvećeg značaja. Postoje uvijek aspekti koji nam se ne sviđaju kod našeg partnera ali oni nisu  krucijalni za sreću u našem odnosu i mogu se tolerirati.

Sanja Marjanović, dipl.psiholog, Izvor: www.vaspsiholog.com/

Prijatelj vašeg uspjeha