Da li živite život u skladu sa svojom svrhom?

Koliko puta ste pomislili da biste radili nešto drugo umjesto onoga što radite, a ni sami ne znate što bi to bilo? Možda ste se obučili za nešto što vas uopće ne privlači samo zato što su vam roditelji rekli da je to ono što treba završiti, ili ste se na svoju profesiju odlučili isključivo jer ste mislili da će vam donjeti dobre prihode.

Preispitajte sebe šta je ono što volite raditi, a ne šta je ono što bi trebalo, što morate, što se od vas očekuje, što se dobro plaća… Naravno da su novac i sigurnost u poslu važni, ali ako radite nešto što ne volite – ne samo što to neće potrajati, već će negativno utjecati na cijeli vaš život.

Da li ste među onima koji jedva čekaju da dođe kraj radnog vremena ili godišnji odmor? Da li ste se ikada pitali zašto neko uživa u svom poslu i jednostavno ne osjeti vrijeme koje prođe dok radi to što voli, a zašto je nekome posao noćna mora? Neko radi sa ogromnim entuzijazmom i strašću, a neko ga otaljava.  U čemu je tajna?

Odgovor je iznenađujuće jednostavan. Suština je biti u skladu sa samim sobom, pronaći istinske želje naše duše i našeg srca kojima ćemo dati svoj doprinos ovom svijetu, pronaći šta nas toliko zanima da jednostavno osjećamo zov iz srca da se bavimo time.

Netko bi rekao da treba pronaći svoju svrhu ili razlog postojanja. Važno je shvatiti da svrha ne mora biti jedna, kao i da se može mijenjati u različitim periodima života. Nekada shvatimo širi pojam onoga što je naša svrha i kada radimo sve što je u skladu sa tim osjećamo se ispunjeno i zadovoljno.

Jedna indikacija da smo na dobrom putu je bavljenje onim za šta imamo prirodan dar ili talenat. Tada smo u skladu sa sobom. Mnogi to pomješaju sa onim u čemu su dobri, ali to nije isto. Možemo biti dobri i u onome za šta nemamo talenat. Uvijek je lakše postići sve što hoćemo sa većim stupnjem uživanja ako je to u domenu našeg talenta i u skladu sa našim bićem.
Mnogo veći stupanj zadovoljstva postižemo kada se posvetimo onome što radimo iz srca, sa ljubavlju. Kada pronađemo istinsku želju naše duše kojom doprinosimo čovječanstvu, tada radimo sa strašću.

Kako doći do  spoznaje šta je naš zov? Jedno od pitanja koje sebe možete upitati je: „ Ako novac ne bi bio motiv, čime bih se bavio/la?” Odgovor na ovo pitanje može da vam da neke prve uvide. Oni koji kažu “Ali novac je bitan”, izgleda još uvijek ne shvaćaju da univerzum nagrađuje aktivnosti koje doprinose čovječanstvu, posebno kada se rade iz srca, jer prate istinsku želju naše duše u skladu sa našom svrhom postojanja.

Često je spoznavanje sebe, povezivanje sa samim sobom, put koji traži dublju samopretragu. Neki su u tom traženju cijelog života. Obično se potreba da spoznamo zašto smo ovdje i koja je naša uloga javlja u zrelijim godinama, a potraga traje dok ne pronađemo odgovor. Zatim, živimo dalje sa samim sobom, uživajući u putovanju zvanom život. Ima puno onih koji nikada ne spoznaju odgovor, žive tuđe neostvarene snove, ili su u trci za novcem, ne shvaćajući da novac prati one koji su u skladu sa sobom.

Povezati se sa samim sobom i pronaći svoju svrhu je prvi  neophodan korak u postizanju životnih uspjeha. Drugi korak je uklanjanje blokada, a to je već nova tema.

Kada radimo ono što je nama namjenjeno, tada to ne osjećamo kao rad, nego više kao hobi. Jednom prilikom su Ray Charlesa pitali da li planira poći u mirovinu. Odgovor je bio – Od čega? Zar ne bi bilo lijepo da svi možemo tako gledati na svoj posao? To bi bio pravi pokazatelj da živimo u skladu sa svojom svrhom.

Autor: www.tehnikaemocionalneslobode.com

Prijatelj vašeg uspjeha