Da osjećaj žaljenja ne bi bio pečat našeg života promijenimo obrazac razmišljanja!

Zašto bumbar po svim aerodinamičnim zakonima ne može letjeti, a leti? Zašto mi po svim prirodnim zakonima možemo toliko toga, a ne činimo?

Prosječni bumbar ima površinu krila oko 0,7 četvornih centimetara dok je njegova težina oko 1,2 grama. Prema svim aerodinamičnim zakonima bumbar ne može letjeti jer njegova veličina, težina i oblik tijela u odnosu na raspon krila, rezultiraju time da mu je letenje nemoguće. No, bumbar nije svjestan te činjenice i sav je usmjeren na postizanje svoga cilja, te ipak leti. Što nam govori ova zanimljiva priča iz prirode?

Svako od nas ima svoje jedinstvene darove koji ga izdvavaju, nešto što može učiniti samo on, nešto što ga čini posebnim i nažalost mnogo puta toga nismo svjesni. Kada dođemo pred neki teži životni izazov savijemo svoja krila i povučemo se iz više razloga. Prejak je u nama osjećaj straha i sumnje. A naš ljudski potencijal ima mogućnost nadvladati ga i krenuti na novi izazov. Jednostavno samo kažemo da je to “nemoguće” i time damo sebi opravdanje za ono što činimo.

Čitave lepeze tih talenata na žalost postanemo svijesni tek na kraju života kada više nemamo mnogo izbora. Da osjećaj žaljenja ne bi bio pečat našeg života promijenimo već sada obrazac razmišljanja. Počnimo već sada misliti i govoriti suprotno od onoga na što smo navikli. Pred svakim izazovom pomislimo i recimo da je “moguć“, a onda ćemo aktivirati potencijal koji će ga ostvariti. Bit ćemo poput bumbara koji neprestano radi nešto nemoguće.

Život koji imamo doista je poput prazne knjige koju smo dobili i na nama je da pišemo priču našega života. Ukoliko bi pisac za svaku ideju koja mu se u glavi pojavi govorio da je “nemoguća” ne bi ništa napisao. Na nama je brusimo talente, ojačavamo sposobnosti i igramo se izazovima na koje nailazimo. Na nama je da već sada pomičemo granice svoje mašte i stvaramo nešto nezaboravno. U protivnom na kraju možemo samo žaliti što to nismo učinili.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha