Deset metoda za bolju koncentraciju

Imate 101 stvar za učiniti danas i ne znate gdje bi počeli? Vjerujte niste jedine s tim problemom. Naš svakodnevni život pretrpan obvezama na poslu i u obitelji naučio nas je da u isto vrijeme obavljamo više zadataka – no oslabila je naša sposobnost da se potpuno koncentriramo na samo jednu stvar i onda krenemo po redu.
Donosimo vam deset savjeta kako odagnati osjećaje rastresenosti i pretrpanosti obvezama dok svoju pažnju smjeravate na jedan po jedan zadatak.

Poptuna suprotnost

Koncentracija, odnosno nedostatak koncentracije, je zapravo stanje uma, vrsta razmišljanja. Kada ste pod pritiskom, više vremena provodite u paničarenju nego u obavljanju konkretnog posla. Stoga kako bi prekinula taj osjećaj prenatrpanosti obvezama, prvo učinite nešto sasvim suprotno. Otiđite u šetnju, napravite si toplu kupku usred dana, ili sat vremena uzmite neku dobru knjigu u ruke. To će vam pomoći da iskoračite iz negativnog raspoloženja i pripremit će vas da kasnije budete superproduktivni. Istina je da to zvuči malo zastrašujuće, ali imate izbora. Želite li stvoriti dan paničarenja ili dan sa sretnijim završetkom?

Jedite hranu za mozak

Pustite na miru tu kutiju s keksima. Nije lako, ali pokušajte se suzdržati od hrane za utjehu. Visoke koncentracije šećera i prerađenih ugljikohidrata mogu izazvati neuravnoteženost šećera u krvi, a to dovodi do kognitivnih problema, uključujući i manjak usredotočenosti. Kako bi osigurali neprekinuti izvor energije za mozak, prebacite se na intergalne žitarice, kao što je smeđi kruh, riža i tijesto. Vrlo su važne i omega 3 masne kiseline kojih ima u orašastim plodovima,, sjemenkama i nekim vrstama ribe (losos, tuna). One popunjavaju zalihe moždanog masnog tkiva i time štite nervne stanice čiji je zadatk brzo i točno prenositi poruke, a to znači i bolju usredotočenost.

Resetiranje uma

Bez obzira koliko posla imate, važno je uzimati kratke predahe. Baš kao što se vaše računalo uspori kada ste pokrenuli previše programa koji rade po cijeli dan, umor i manjak koncentracije je znak da mozak i tijelo treba resetirati. Kako bi očistili um i stvorili više mentalne jasnoće, uzmite po tri predaha od 90 sekundi savki dan. Zatvorenih očiju i uz duboko i opušteno disanje, pokušajte u glavi stvoriti prazan ekran i ugasiti sve unutarnje glasove. Usredotočite se na tišinu. Vježbajte razmišljati o ničemu. U početku će to biti malo teže, ali s vremenom ćete to svladati i početi osjećati korisne učinke.

Ugasite sve što vas ometa

Budite iskreni: koliko često osjetite potrebu da provjerite e-mail, poruke, Twitter ili Facebook u vrijeme kad bi trebali biti koncentrirani na posao ili obveze? U današnje vrijeme, kada smo dostupni 24 sata dnevno, vrlo je lako osjetiti posljedice konstantnog bombardiranja zahtjevima i informacijama – posebno kada se od nas traži da i odgovorimo. Kako bi se mogli uistinu koncentrirati, razmislite o tome što trebate odraditi i kako ćete se dobro osjećati kada je zadatak obavljen. Zatim ugasite sve što vas može omesti u tom poslu. Obećajte si da ćete sve ponovno uključiti nakon obavljenih obveza.

Skuhajte si šalicu čaja

Tako je, samo jedna šalica može biti dovoljna za pomoć u koncentraciji. Dvije tvari koje se nalaze u crnom čaju – L teanin i kofein – pojačavaju sposobnost održavanja koncentracije kada se konzumiraju u isto vrijeme, potvrdila je studija iz 2010. godine. No, važno je ne pretjerati, i izbjegavati previše napitaka s visokom koncentracijom kofeina, jer kava može pomoći na kratke pruge, no s vremenom će umor i nedostatak koncentracije prevladati. Nutricionisti preporučuju i zeleni čaj koji ima suptilniji stimulativni učinak sa dodatnom korišću u obliku antioksidansa.

Isprobajte pripravke na biljnoj bazi

Svima je jasno da se umor i iscrpljenost odražavju i na sposobnost koncentracije, ali postoji cijela paleta pripravaka na biljnoj bazi namjenjenih poboljšanju koncentracije i podizanju dnevnih rezerva energije. Jedan dio tih pripravaka baziran je na kvascu, i svi oni mogu pomoći u poboljšavanju usredotočenosti, kratkotrajnog pamćenja i oštrine uma. No, prije korištenja tih pripravaka potrebno je konzultirati se sa liječnikom ili ljekarnikom.

Zadajte si vremenski okvir

Kada se morate koncentrirati, dobra je ideja određivanje vremenskog okvira u kojem ćete se onda usredotočiti samo na zadatak, a sve osobe u svom okružju obavijestite da za to vrijeme nećete biti dostupni. Nema potrebe da taj vremenski period bude dulji od sat vremena jer ćete se tada već početi vrpoljiti. Nemojte se ustručavati drugima jasno poručiti: Na ovaj se zadatak moram koncentrirati sljedećih sat vremena, a onda se mogu posvetiti bilo čemu drugom. Većina osoba će poštivati tu vašu odluku.

Lista protiv ometanja

Čak i kada ste isključili sve moguće izvore ometanja, kao što su kompjutor, TV ili mobitel, nije lako zaustaviti sve te tjeskobne misli koje zuje u glavi. Rješenje? Pripremite si prazan list papira i na njega zapišite listu svih misli koje prekidaju vašu koncentraciju. Nemojte im dozvoliti da vrludaju glavom, nakon što ih zapišete, bit ćete opušteniji jer znate da ćete se im moći vratiti nakon obavljenog zadataka ili posla.

Učinite zadatak smislenim

Uvijek zapamtite razlog zbog kojeg se morate koncentrirati i pokušajte ne misliti da su svi ti zadaci – bilo da je riječ o profesionalnom projektu ili gomili odjeće koju treba izglačati – samo još jedan posao koji treba prekrižiti sa Pomnost je ključ kada je u pitanju usredotočenost. Na proces ne bi trebali gledati kao besmislen, već pronaći bilo kakvu vrstu zadovoljstva u tom iskustvu. Onog trenutka kada više ne vidimo smisao u zadatku koji obavljamo, to potkopava njegovu vrijednost i odmah gubimo koncentraciju i tijek misli.

Usavršite stav i držanje

Sjedite li udobno? Ne? Onda se nećete moći koncentrirati. Kada se bolje osjećate, bolje i radite. Zdrava radna sredina koja potične na kretanje – veće ili manje- pomoći će pri koncetraciji tijekom dana. No, važno je zapamtiti da niti jedan stav ili držanje nije dobar ako smo u njemu dugi period vremena. Čak i ako ispravno sjedite, – sa uspravnim leđima i stopalima na črvstoj podlozi – potrebno je redovno mijenjati stav i položaj. Znači, nemojte zaboraviti redovito se dignuti, protegnuti i malo prošetati.

Izvor: www.zdravaisretna.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha