Deset navika koje vam mogu produljiti život

Svi mi želimo imati dug i zdrav život. Znanost i istraživanja su nam dokazala da ipak možemo promjenom životnog stila i uvođenjem zdravih navika produljiti život, odnosno poboljšanjem zdravlja dočekati vitalniju starost.
Donosimo vam 10 zdravih navika koje vam mogu produljiti život i poboljšati zdravlje.

Voda umjesto soka
Istraživanja su pokazala da su dijetni sokovi podjednako štetni kao i “obični”, te doprinose riziku od srčanog udara.

Fizička aktivnost
Odlazak u teretanu ne znači samo gubitak kilograma. Vježbanje vas štiti od raznih bolesti i od njega se općenito osjećate bolje. Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta aktivnog vježbanja dnevno značajno produžava vaš život.

Jedite crnu čokoladu
Crna čokolada, osim što smanjuje razinu stresa, čuva zdravlje vašeg srca. Kako ne biste pretjerali sa šećerom, dnevno pojedite nekoliko redova čokolade.

Zeleni čaj
Nije stvar u tome da samo doživite starost. Bitno je da je dočekate zdravi. Da biste zadržali fizičku snagu u starosti, preporučuje se najmanje tri šalice zelenog čaja dnevno.

Preskočite desert
Previše šećera u vašoj ishrani vodi srčanim oboljenjima, pa pokušajte smanjiti količinu slatkiša kad god je to moguće. Sve preko sto kalorija šećera dnevno je previše.

Jedite više povrća
Istraživanja pokazuju da je životni vijek duži u onim zemljama gde se ishrana stanovnika temelji na povrću. Nedavna istraživanja pokazuju da čak postoji izravna veza između količine mesa u ishrani i stope smrtnosti. Probajte svesti unos mesa na dva do tri puta tjedno, uz povećano udio povrća u vašim obrocima.

Kvalitetniji san
Stalno se osjećate iscrpljeno? Kvalitetniji san znači bolju produktivnost i dugovječniji život. Studije pokazuju da žene koje spavaju više od pet, a manje od osam sati dnevno, žive dulje.

Više se krećite
Nije dovoljno samo vježbati. Morate se više kretati i tijekom dana. Sati provedeni u sjedenju mogu biti opasni po život. Protegnite se i prošetajte kad god imate vremena za to.

Popijte čašu crnog vina dnevno
Čaša crnog vina može vam podići raspoloženje i ublažiti stres. Osim toga, čaša crnog vina dokazano smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Gledajte samo da se zadržite na jednoj čaši dnevno.

Budite umjereni u svemu
Neka ovo bude vaš životni moto. Ne morate biti radikalni, ali ako postavite određene granice u prehrani, to vam može pomoći da dulje živite.

Izvor: www.zdravaisretna.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha