Deset stvari o povjerenju

1. Povjerenje je dvosmjerna ulica: do­bit ćeš ga ako ga daš. Naprimjer: ako želiš da ti roditelji vjeruju, pokušaj ti vjerovati njima govoreći im istinu o se­bi. Ako želiš da uzajamnost bude izgra­đena na povjerenju, moraš drugoj osobi vjerovati koliko i sebi.

2. Roditelji obično daju svoje po­vjerenje bezrezervno sve do vre­mena kad ti učiniš nešto da ga polomiš. Ako to nije slučaj u tvojoj obitelji i ne znaš zašto tvoji roditelji nemaju po­vjerenja u tebe, jednostavno stani pred njih i zatraži objašnjenje.

3. Nekad ljudi nemaju povjerenja u tebe zbog ponašanja osobe bliske tebi. Sasvim je uvriježeno da zbog toga i roditelji i profesori sumnjaju u tebe. Prihvati to što se događa, nemoj se bo­riti protiv toga. Radi na tome da dokažeš da se, pored toga što se drugi tako ponašaju, u tebe može imati povjerenja.

4.Ponekad povjerenje treba biti za­rađeno. Ako ti se nekad vjerovalo, a onda si učinio nešto što je polomilo povjerenje, moguće je ispraviti stvari. Kad to radiš zapamti da kao prekršitelj povjerenja ne postavljaš očekivanja, termine i rok za vraćanje povjerenja.

5. U slučaju da se želi popraviti iz­gubljeno povjerenje, obje ga strane moraju željeti povratiti. Ne možeš ni­kad prisiliti osobu da ti vjeruje.

6. Roditelji ti žele vjerovati! Ono što ti možda vidiš kao nepovjerenje može biti strah, nepovjerenje onima oko tebe i/ili njihovi prirodni zaštitni instinkti.

7.Neki su bili okrutno povrijeđeni u svojoj prošlosti tako da imaju veli­kih poteškoća u povjerenju prema dru­gima. Ako imaš takvu osobu u svom ži­votu, prihvati da će uvijek postojati ele­ment nepovjerenja i pripremi se da, prekovremeno, dokazuješ da ti se može vjerovati.

8.Povjerenje je osnovni dio svih us­pješnih odnosa, bili oni akademski, romantični, prijateljski ili obiteljski.

9. Povjerenje je, pored svega, uvjet za skladan brak i zajednički život.

10. Povjerenje je dar – kad ga dadneš, primiš ga. Nikad ga nemoj uzimati zdravo za gotovo.

Izvor nepoznat

Prijatelj vašeg uspjeha