Devet lica jednog roditelja

1. Savršeni roditelji i odgojitelji žele savršeno dijete. Kod njih dijete nikada ne bi smjelo pogriješiti, iako su oni sami svjesni vlastitih pogrešaka.

2. Brižni roditelji i odgojitelji žele zbrinuto dijete. Neka dijete ima sve što poželi, neka mu ništa ne nedostaje. Kad su se oni morali mučiti za puno toga, neka se njihovo dijete ne mora mučiti. A zaboravljaju da dijete pomalo uči mrziti onoga koji mu ispunjava sve želje. Jer će jednom narasti toliko da ih neće moći ispuniti i slika nezdrave ili pretjerane brižnosti se jednostavno razbije.

3. Roditelji ili odgojitelji koji sebe smatraju uspješnima željet će uspješno dijete. Za njih je samo uspjeh mjerilo vrijednosti, a djeca osjećaju da to nije istina. Uspješan i zadovoljan ne mora biti isto. U većini slučajeva to i nije.

4. Roditelji i odgojitelji koji se doživljavaju kao “posebni”, željet će tako i posebno dijete. Takvi sebi često umišljaju da su upravo oni mjerilo posebnosti, pa na takva ponašanja žele navikavati svoju djecu koja u većini slučajeva onda dožive izoliranost od vršnjaka.

5. Roditelji ili odgojitelji koji razmišljaju željet će imati pametno dijete. Oni često puno vremena ulažu na znanje, a manje na emocije i životne vještine, pa im djeca ostanu okrnjena. Ponekad susretnemo one koji puno znaju, a nisu odgojeni za stvarni život.

6. Principijelni roditelji ili odgojitelji željet će savjesno i disciplinirano dijete. Takvi zaboravljaju da se teško što može postići nasilu.

7. Svestrani roditelji i odgojitelji željet će dijete koje bi također trebalo biti za sve. A često zaborave da je prava mudrost odgoja znati poštivati dječji prirodni ritam i stupnjevitost spoznavanja i angažiranja.

8. Uporni roditelji i odgojitelji žele voljom snažno dijete. I takvima se može dogoditi da dijete pokaže slabost kad se najmanje nadaju jer ne može izdržati roditeljski ili odgojiteljski pritisak.

9. Miroljubivi roditelji i odgojitelji žele mirno dijete i to će pokušavati postići velikom strpljivoš-ću. No, odgoj bez proživljavanja sukoba može učiniti da se dijete rasrdi kad se i ne nadamo.

Ovo je tek nekoliko različitih ponašanja roditelja i odgojitelja u različitim situacijama i raspoloženjima. Svatko tko se bavi odgojem, bilo da je roditelj ili odgojitelj, najbolje zna koji su mu ciljevi, kakvu bi djecu želio. Mi često na djecu preslikavamo svoje osobnosti i vrlo je teško odijeliti vlastite “interese”, pa i kad su djeca u pitanju, od njihovih stvarnih potreba ili prirodnih darovanosti i sklonosti.

(Priređeno prema knjizi skupine autora: P. Brajša – A. B. Žganec – E. Sluljski, Tajna uspješnog roditelja i odgojitelja, C.A.S.H., Pula 1999.)

Dominika Anić, Izvor; www.svjetloriječi.ba,

Prijatelj vašeg uspjeha