Dobrom idejom do uspješnog posla

Želite pokrenuti vaš osobni posao no niste u financijskim mogućnostima. Koliko god novac bio neizbježan faktor, izvrsna ideja već je pola posla odradila. No doći do uporabljive i profitabilne ideje nije lako jer kroz vaš mozak prolazi na stotine različitih ideja. Kako stoga pronaći onu pravu i realizirati je u uspješan posao?

Na samom početku odredite koji ćete problem pokušati rješavati svojim kupcima. Naime vi svoj proizvod ili uslugu morate gledati iz njihovog a ne iz svoga kuta. Iako svi govore da gledaju očima kupaca, u konačnici to ne čine. Jako je bitno da se bazirate na detalje jer detalji ideju čine konkretnom i stvarnom. Zato promislite o svakom pozitivnom i negativnom aspketu svoga novog proizvoda i usluge, te pokušajte u startu rješavati njegove nedostatke.

Kada ste u detalje osmislili svoj proizod ili uslugu u očima vaših kupaca, provjerite kako to radi konkurencija. Informirajte se, obučavajte se, analizirajte njihov stil i način rada, pratite njihov odnos prema kupcima. Tu odredite koje je vaše ciljno tržište i razlike jer razlika vas mora učiniti prepoznatljivim. Doznajte tko su vaši kupci, što oni rade, kako ćete ih pronaći, kako im prići i ponuditi vaš proizvod ili uslugu.  Da biste u tome bili dobri razgovarajte s ljudima koju su prošli vaš put, što sve oni misle o tome.

Znanje je moć rekao je F. Bacon. Stoga znanja iz područja marketinga, managementa i prodaje mogu vam u svemu mnogo pomoći, no najvažnije je da i nakon svega naučenoga ostanete svoji, zadržite crtu originalnosti jer vas samo ona neće utopiti u more oni jednoobraznih na tržištu koji brzo nestaju. Znanje vas tjera da razmislite više puta o svakom potezu,  i da ne srljate u neisplative podhvate. Dobra ideja na kraju postaje dobar posao.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha