Donesite odluku: sagledajte problem sa svih strana

Obrasci i uvjerenja neće nestati ako ih potiskujemo, nego ako ih sagledamo i sa njima se suočimo.

Svakodnevno donosimo niz odluka. Malih i velikih, lakih i teških. Za one veće i teže ipak je preporučljivo da prvo dobro promislimo jer nam mogu promijeniti smjer života. Ova metoda je posebno korisna ako nikako ne možete donjeti odluku i neizvjesna situacija vam stvara unutrašnju agoniju. Koristi se u coaching-u kada klijent treba donjeti odluku, ali može da se primjenjuje i samostalno.

Kako donjeti odluku

Napišite svoj specifičan problem, tj. dilemu na papir. Zamislite da ćete problem rješiti tako da sebi postavite pitanje na koje ćete moći da odgovorite sa “da” ili “ne” (npr. “Da li ću tražiti novi posao?”, “Da li ću ostati u braku?”) Uzmite u obzir oba moguća odgovora. Zapitajte se što za vas znači ako kažete – da. Zapišite sve što vam padne na pamet vezano za taj odgovor. Prvo se zapitajte čega će biti ako vaša odluka bude – da. Čega neće biti ako vaša odluka bude – da. Isto učinite i ako je vaša odluka – ne.

Nakon te vježbe nije nužno da odmah donesete odluku. Preporučujem vam da u mislima ponesete činjenice koje ste osvjestili ovom vježbom. Naš um sve to prerađuje, slaže, zbraja i tako stvara jasniju sliku i kvalitetnija rješenja, jer se ovom metodom može sa svih strana sagledati i problem i odluka.

dr Nada Kaiser, www.lovesensa.rs

Prijatelj vašeg uspjeha