Edmund Hillary: Mount Evereste, ti si izrastao do svog maksimuma, ali ja još rastem!

Sir Edmund Hillary je postao prvi čovjek u povijesti koji se popeo na Mount Everest. Povijesni događaj dogodio se 29. svibnja 1953. godine kada je ovaj najviši vrh na planeti visok 8848 metara konačno skinut sa liste neosvojivih. Sir Edmund Hillary je za svoj uspjeh proglašen i vitezom od kraljice Velike Britanije.

Međutim, malo ljudi zna da je na putu prema tome cilju Edmund morao pretrpjeti neuspjeh i da taj neuspjeh morao prebroditi i nadrasti. 1952 godine Edmund je imao jedan pokušaj da osvoji taj neosvojivi vrh ali je doživo neuspjeh te se morao vratiti kući. Nekoliko tjedana kasnije, po njegovom povratku u Veliku Britaniju, pozvan je sa strane jednog udruženja da održi govor o svom podvigu.

Izašao je na scenu dvorane gdje se trebao obratiti uz gromoglasan pljesak prisutnih. Publika je prepoznala njegov pokušaj kao jedan od najhrabrijih poteza u povijesti čovječanstva, ali je on sebe smatrao neuspješnim. Na očigled svih prisutnih udaljio se od govornice i prišao slici Mount Everesta koja se nalazila na drugom kraju bine. Stegnute šake pogledao je u sliku i uzviknuo:

”Mount Evereste, prvog puta si me pobjedio, ali sljedećeg puta ću ja odnijeti pobjedu, jer ti si izrastao do svog maksimuma, ali ja svakog dana sve više rastem!”

Prijatelj vašeg uspjeha