Emocionalna ravnoteža: Naučite kako se nositi sa svojim osjećajima

Ovaj problem prije svega pogađa one koje smatraju da su ponekad preosjetljivi, da nemaju kontrolu na svojim osjećajima i strahuju od doživljavanja jačih osjećaja.

Uspostavljanje ravnoteže je jednostavan zadatak – to shvatite kada ga ispunite, premda nije uvijek lako doći do cilja. Potrebni su napori i unutarnje promjene koje će od vas napraviti mentalno jako, emocionalnu – ali ne preosjetljivu osoba, sposobnu za podnošenje životnih oscilacija i izazova. Razvijte ovih 5 navika koje će vam pomoći da uravnotežite svoje osjećaje:

 1. Umjesto burne reakcije, udahnite pa odgovorite

  Burne reakcije su najčešće vođene instinktom i egom, i nemaju mnogo veze sa racionalnošću. Često je potreban samo djelić sekunde prije nego što vam se svjesno ukaže neka nova perspektiva. Najbolje ćete uočiti da ste reagirali kako ne treba, na ‘prvu loptu’, ako se nakon nekog razgovora ili situacije osjećate loše. Davanje promišljenog odgovora ukazuje na poštovanje i integritet.

 2. Poštujte svoje osjećaje onakve kakvi jesu

  Nosite se dostojanstveno sa svojima emocijama, u datom trenutku. Ne ostavljajte u sebi gorčinu zbog nekih neuspjeha ili situacija iz prošlosti. Uzmite jednostavan primjer – niste prošli na razgovoru za posao. Naravno da ste u tom momentu razočarani, ali se morate odmah suočiti sa tim i negativne emocije već sutra ostaviti iza sebe, kako vas ne bi sustigle u budućnosti, i možda utjecale na vaš sljedeći razgovor za posao – prije svega, ukoliko sebi nametnete osjećaj bezvrijednosti.

 3. Volite svoju jedinstvenost i autentičnost

  Napravite spisak stvari koje vas čine sretnim i praktcirajte ih, uživajte u onome što volite, u svojim malim ili velikim aktivnostima po kojima ste posebni. Na ovaj način, snizit ćete razinu stresa, a postati slobodniji i samouvjereniji.

 4. Pokrenite se

  I ako vam nije ni do čega – pokrenite se! Ako ste tužni, nervozni, pod stresom – najbolji način da barem privremeno ‘izađete’ iz problema jeste kretanje. Šetnja, igranje, trčanje, plivanje… Pustite muziku i krećite se u ritmu, neka to bude vaš mali svakodnevni ritual koji njeguje vaše emocionalno blagostanje.

 5. Budite zahvalni

  Okrenite se pozitivnim stranama života, budite zahvalni na svemu što imate i što ste postigli. Da biste vježbali zahvalnosti, pokušajte dnevno misliti na tri stvari na kojima ste zahvalni, i podjelite ih sa partnerom, članom obitelji ili prijateljem.

Izvor: bizlife.rs

Prijatelj vašeg uspjeha