Faze prijateljstva

Ne hodaj ispred mene, možda neću slijediti. Ne hodaj iza mene, možda neću voditi. Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj.” Alber Camus

Prva faza – faza pozdravljanja

Kada se radi o strancima na ulici, čak i ova faza može biti ranjiva.

Druga faza – razmjenjivanje činjenica

Razmjenjivanje činjenica i izvještaja, onih jednostavnij poput “Zar nije lijep dan? ili “Jesi li čuo najnovije vijesti?”

Treća faza – razmjenjivanje mišljenja i procjena

Dijeliti s nekim mišljenje može biti ranjivije od razmjene činjenica. Ukoliko netko odbaci moje mišljenje, to se događa nešto bliže “mojoj kući” nego da mu se nije svidio moj izbor košulje ili činjenica koja sam pokupio na internetu.

Četvrta faza – razmjenjivanje osjećaja

Faza u kojoj se dovoljno ugodno osjećamo u odnosu da smo voljni podijeliti s drugom osobom svoje osjećaje, tj. kako se osjećamo. Biti odbačen zbog svojih osjećaja je bolnije iskustvo nego biti odbačen zbog svojih mišljenja pa je ova faza i korak prema većoj ranjivosti.

Peta faza – podjela svojih krivica i promašaja

Faza u kojoj smo dovoljno opušteni u odnosu s drugom osobom da smo voljni s njom/njim podijeliti svoje krivice i promašaje.

Šesta faza – dopuštanje drugima da govore o našim promašajima

Povjerenje u drugu osobu je dovoljno veliko da joj dopuštamo da govori o našim promašajima. Kada je ovo dvosmjerno (obostrano), onda to predstavlja izrazito dubok odnos.

Sedma faza – potpuna bliskost

Odnos u kojem nema nikakvih tajni.

Izvor: www.lifeconnect.info

Prijatelj vašeg uspjeha