Gdje je izvor tvoje snage: izvana ili izunuta?

Gdje je izvor tvoje snage: izvana ili izunuta?

Vidiš li snagu u svome izgledu, osjećaš li se sigurno zbog marke odjeće koju nosiš, nekretnina koje posjeduješ, auta kojeg voziš tada znaj da tvoja snaga nema nekog velikog temelja. Vidiš li svoju snagu u elokvenciji i frazama kojima se odlično služiš, vidiš li snagu u ljudima kojima si se okružio i koji ti povlađuju sve što činiš i govoriš, jer i oni čine isto, tada znaj da ta snaga nije dugoga vijeka.

Gdje je izvor tvoje snage: izvana ili izunuta? Da li je tvoja snaga u tvom integritetu, tvom dosljednom stajanju iza svojih riječi, strpljivosti kojom nećeš odustati od ciljeva koje si postavio koliko god ti bilo teškom, tada je tvoja snaga ona koja ostaje. Ako je tvoja snaga u jednostavnosti – osvajat ćeš ljude brzo, skromnosti – nećeš gomilati one zavidne neprijatelje, ljubaznosti – tada će se svaka osoba lijepo osjećati u tvojoj blizini, i željet će što više biti u njoj.

Odgovoran si za izvor snage kojeg jačaš, jer on će odlučiti sve ono što ćeš u životu biti i kako ćeš se osjećati. Ono što zapravo u životu postaješ nije ništa drugo nego posljedica njegovanja pojedinog izvora; bilo vanjskog, bilo unutarnjeg. Koliko ti se god činilo da su i jedan i drugi izvor jednako važni, ipak postoji prioritet kojega ne smiješ zanemariti. Pogledaj ljude kojima se diviš, ne samo ljude koji izgledaju sretno i uspješno, nego ljude koji to doista jesu.

Možeš njegovati svoj izgled i vanjštinu, ali ne zaboravi da će tvoj život odrediti ono što je u tebi, ono što si sam postavio kao temelj. Možeš na temelju vanjštine neko vrijeme nekoga prevariti, ali prije ili kasnije ćeš pokazati svoje pravo lice, ono unutarnje koje si ili izgrađivao ili razgrađivao. Sve što trebaš je svakoga dana malo zastati i napraviti pogled u sebe, i dodavati ono što ti nedostaje ili izbacivati ono što te truje. Drugog puta nema!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha