Gospodari vlastite volje ili robovi navika?

Potrebno je s vremena na vrijeme napraviti retrospektivu svoga života, vidjeti zašto nam se ne ostvaruju ciljevi koje postavljamo, zašto često upadamo u neka emocionalna stanja koja ne želimo, zašto nam se čini da nemamo kontrolu nad našim svakodnevnim življenjem.

Odlučite se na četrdesetodnevni izazov. Test osobnog razvoja. Pratite svoje obrasce ponašanja i pogledajte da li je više onih na kojih nemate utjecaja jer se događaju kao rezultati vaših navika ili ste gospodar svake odluke koju donesete.

Veliki ljudi nisu postali veliki zato što su okolnosti išle u njihovu korist već zato što im češće nisu bile naklonjene, nalazili su se u situacijama u kojima se testirao njihov stav i njihova odlučnost i potvrdili su da imaju volje i ono što je potrebno za borbu. Potvrdili su da nisu samo robovi navika koje su kroz život stekli već da iz dana u dan pokušavaju svoj život oblikovati na način na koji oni misle da je najbolje, a ne idući linijom najmanjeg otpora.

Čovjek se ne nalazi u dvojbi između izbora između vlastite volje ili robovanja navikama, čovjek jest trajna dvojba u kojoj svakodnevno treba potvrđivati da njegov život neće biti ono što je lakše već ono što je vrijednije.  To nije samo odluka, to je zadiranje u svaki komadić svoga živca, to je rušenje onog zakona gravitacije ispod vlastite kože i pokazivanje da život nije samo vrijeme u kojem živimo već smisao i cilj koji je pred nama i kojega želimo ostvariti.

Odlučite se na četrdesetodnevni izazov da nećete biti samo ono što vaše navike odrede već da ćete svakoga dana iznova donositi odluku u kojem će pravcu ići vaš život. Donesite odluku da ćete umijeće svoje svjesnosti shvatiti ozbiljno i da se nećete brzo uljuljati u neki privid ili san i zaboraviti što vam je važno i što ste odlučili. Počnite stvari promatrati na novi  način. Počnite bezuvjetno vjerovati sebi. Počnite mijenjati uvjerenja kojih ste se držali a koja su vas zarobljavala u tome gdje jeste, i gledajte kako vam se život mijenja. Iz dana u dan. Iz izazova u izazov.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha