Hoće li ovo biti važno za godinu dana?

Gotovo svakoga dana odigram sa sobom igru koju sam nazvao “vremenski stroj”. Osmislio sam je kao reakciju na svoje dosljedno, pogrešno uvjerenje da je sve ono zbog čega se ražestim zaista važno.

Za igru “vremenskog stroja” morate se samo zamisliti da se situacija u kojoj se nalazite ne događa sada – nego za godinu dana. Tad se upitajte: “Je li ova situacija zaista tako važna kako ja to želim prikazati?”. U jednom od brojnih slučajeva i jest, ali u golemoj većini – nije.

Bilo da je posrijedi razmirica sa suprugom, djecom ili šefom, pogreška, propuštena prilika, izgubljena lisnica, neuspjeh na poslu ili iščašeni gležanj, po svoj se prilici za godinu dana toga više neće ni sjećati.

Bit će to još jedna od nevažnih pojedinosti vašeg života. I premda ova jednostavna igra neće riješiti sve vaše probleme, može vam donijeti onu neophodnu mirnoću koja će vam omogućiti  da promijenite kut gledanja i promotrite problem iz druge vremenske perspektive. Sad se smijem stvarima koje sam nekoć uzimao odveć ozbiljno. Umjesto da energiju rasipam na gnjev i utučenost, mogu je podariti supruzi i djeci ili utrošiti na kreativno razmišljanje.

Dr. Richard Carlson, Ne mari za male stvari

Prijatelj vašeg uspjeha