Hoćete li se osjećati bolje ako izbacite bijes iz sebe?

Neprestano čujemo koliko katarzična takva iskustva mogu biti. Tehnike poput stiskanja lopte, vrištanja u jastuk, udaranja vreće za boks – navodno su zdrave metode izbacivanja nakupljene ljutnje na kojima se zasnivaju i mnoge terapije. Ima smisla, zar ne? Zašto udariti šefa kad možete vreću.

Istraživanja kažu da to ne funkcionira. Izbacivanje bijesa i ljutnje, čak i prema predmetima, neće nam pomoći da se riješimo ljutnje. Zapravo, to će vas samo dodatno ‘nabrijati’.

Naime, problem je u tome što smo robovi navika. Kad učinimo nešto od čega se osjećamo bolje, želimo to stalno ponavljati. Navala bijesa je zarazna i puštati je van kao sredstvo stavljanja bijesa pod kontrolu je poput kontroliranja alkoholizma još jednim pićem.

I to je loša vijest, s obzirom da postoji puno situacija kad svoj bijes ne možemo istresti na nekom predmetu. Ako netko stekne naviku svaki put kad mu se nakupi bijes lupati u neki predmet, padat će glave ako tog predmeta ne bude u blizini kada mu se to sljedeći put dogodi.

Izvor:Magazin.hr

Prijatelj vašeg uspjeha